Fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu a revenit în paginile „Evenimentului zilei” cu o nouă rubrică. În fiecare marți puteți citi diagnosticul pe care „Chirurgul politic” îl pune pe cele mai importante evenimente ale săptămânii
„USL a murit!”. O crimă ritualică
Finalul de sesiune anunță artificii în Parlament. Opoziția liberală poate spulbera impresiile tot mai frecvente din societatea civilă că „USL trăiește”. Pe de o parte, avem anunțata moțiune de cenzură pe tema Votului prin corespondență, menită să îl pună în dificultate pe Victor Ponta în fața milioanelor de alegători cărora le-a promis, spășit, după al doilea tur de scrutin, o soluție reparatorie.
Și UDMR va fi pus într-o postură neplăcută. Liderii maghiari știu că de neadoptarea votului prin corespondență la următoarele parlamentare depinde supraviețuirea lor politică. Pe de altă parte, PNL are șansa să declanșeze și o ofensivă la Senat, acolo unde Tăriceanu se apropie de apogeul unui șir de acțiuni și declarații vădit ostile justiției. Începerea procedurii de revocare va obliga PSD să nu se mai ascundă inocent în spatele șefului Senatului. Calculele liberalilor se învârt în jurul succesului. Dacă așteaptă ca Tăriceanu să fie chemat la DNA pentru abuz în serviciu (o chestiune de timp), șansele de a-l schimba cresc simțitor. Dacă declanșează acum procedura, previzibil eșuată, și ulterior Tăriceanu este pus sub acuzare de DNA, atunci PSD rămâne în brațe cu încă un „penal”.
FOT: Sebastian Lăzăroiu
Revoluția tăcută din PSD. Sinucideri prin contagiune
În sediul din Kiseleff a avut loc un adevărat ritual de sinucidere contagioasă. Dragnea n-a putut fi determinat să-și
Forțat de numeroase împrejurări juridice, PSD pare că intră într-o nouă eră. Va fi oare PSD primul exemplu de partid reformat în timp ce deține puterea? Va rezista Victor Ponta în funcția de premier în plină reașezare a plăcilor tectonice interne?
Cazul Rarinca. Asaltul politicienilor asupra justiției
Cum era de așteptat, speța Rarinca versus Stanciu este exploatată mediatic pentru a provoca o cotitură în curba ascendentă de încredere a justiției. Politicienii nu pot da asaltul până nu se asigură că DNA, ICCJ, CSM și alți piloni ai imaginii justiției încep să se fărâme în percepția publicului. Deși lucrurile par mai complicate decât se arătau în secvența judiciară „6 luni de arest urmate de achitare”, dezvăluind tensiuni chiar în interiorul breslei judecătorilor, emoția colectivă poate favoriza nerăbdarea politicienilor de a schimba în Parlament procedurile judiciare. Două voci importante din PNL (Orban și Dobrițoiu) se alătură corului politic dirijat de PSD și Tăriceanu care cere decapitarea celor două instituții fundamentale în lupta anti-corupție. Ne apropiem oare de un consens politic pentru castrarea sistemului judiciar? Se va vedea foarte repede la reluarea votului în dosarul Șova.
Iohannis vrea să împace partidele cu Euro
Președintele Iohannis, din nou ușor defazat față de cursul evenimentelor, se pregătește să propună partidelor un nou acord politic. De data asta pe tema aderării României la spațiul Euro. Momentul nu e inspirat ales, în condițiile în care Puterea și Opoziția se pregătesc de război în finalul sesiunii parlamentare.
Sondajele de opinie par favorabile trecerii la moneda unică europeană, dar lipsa de informare a românilor legată de parcurs și consecințe nu e greu de intuit. Poate că un, din ce în ce mai plauzibil, „Grexit” în următoarele săptămâni va fi un prilej de dezbatere și în România. Grecia este până la urmă un exemplu viu că graba de a adopta moneda unor țări mult mai competitive economic te poate strivi mai repede decât te ajută. Vor avea curajul politicienii români să-și asume disciplina economică premergătoare adoptării Euro sau vor flutura proiectul monetar doar pentru a ațâța alte false speranțe ale cetățenilor?
Astrele se aliniază pentru UNPR
Moțiunea de cenzură anunțată deja de opoziție este un moment „astral” pentru aliații de încredere ai PSD. Liberalii pun UNPR într-o poziție extrem de favorabilă la masa negocierii cu „fratele mai mare”. Adevărata dilemă pentru oamenii lui Oprea nu e „singuri sau împreună cu ei”, ci „fuziune sau alianță”. O alianță în care UNPR ar obține 10% din locurile eligibile trimite PSD în opoziție. Fuziunea este o poliță de asigurare pentru PSD că nu construiesc cu voturile lor aliatul PNL pentru o nouă majoritate după 2016, așa cum au făcut în 2004. Fuziunea însă nu va fi acceptată de UNPR fără a obține pentru ei funcția de președinte executiv, vacantată de Dragnea. E o funcție care le garantează că nu vor fi sufocați de îmbrățișarea PSD, așa cum se întâmplă acum cu PDL-iștii lui Blaga în brațele vânjoase ale lui Atanasiu-PNL. UNPR are o șansă să se transforme pe termen lung într-un „făcător de majorități”, așa cum au fost până acum PC și UDMR, fără a deține vreun trust de presă sau vreun grup etnic captiv.