Pesediștii și liberalii ȘI-AU SĂRIT LA BEREGATĂ din a doua zi a anului. Se cere CONGRES EXTRAORDINAR pentru revalidarea candidaturii lui Antonescu

USL intră în 2014 cu stângul. Neînțelegerile dintre PSD și PNL au izbucnit încă din cea de-a doua zi a anului, lideri ai celor două partide vorbind despre ruperea Uniunii sau despre necesitatea revalidării candidaturii lui Crin Antonescu drept prezidențiabil al alianței guvernamentale.

Tema 1: Ruperea USL, ziua și ora exactă. Primul foc l-a tras președintele PSD Ilfov, Gabriela Firea care, invitată ieri seara la Antena 3, a vorbit despre ruperea USL, avansând chiar un termen. "Cel mai bine ar fi în luna martie. În aprilie începe campania pentru europarlamentare și avem nevoie de o situație clară. Să știu pe picior joc, ca să zic așa”, a spus Firea. Aceasta a relatat că în şedinţele de partid au mai fost colegi care au propus ruperea USL."Eu personal am spus "votez Crin Antonescu", pentru că îl respect, îl apreciez, îl stimez, l-am avut invitat la zeci de emisiuni, ştiu că este un om inteligent, este un om respectabil, un candidat redutabil. Dar acum - de exemplu vorbesc despre organizaţia mea de la Ilfov, PSD Ilfov, ca preşedinte - colegii mei nu au aceleaşi sentimente", a adăugat ea. Firea i-a acuzat pe liberali că au încălcat protocolul USL din prima zi. "Liberalii, din prima zi au încălcat protocolul USL. Nu știu ce e atât de greu să respecte un protocol, dar pun în pericol întregul proiect USL pentru aceste orgolii locale. USL-ul fost pus în pericol de niște orgolii punctuale, provinciale, dacă vreți”, a mai declarat Firea.

Astăzi, aceasta și-a continuat acuzațiile, declarând, la B1TV, că bănuiește o strategie la nivel național a liberalilor de a-i discredita pe pesediști în teritoriu. "Politic nu înţeleg ce urmăreşte şi pun întrebarea dacă nu cumva este, de fapt, o strategie la nivel naţional de a şubrezi poziţia PSD în teritoriu acolo unde există preşedinte de CJ de la liberali, pentru că în acest moment liberalii sunt la guvernare la Palatul Victoria împreună cu PSD-ul, iar în teritoriu vor să guverneze alături de PDL", a mai declarat Gabriela Firea. Ea a dat ca exemple, pe lângă Ilfov, judeţele Botoşani, Argeş, Bihor şi Alba. "Păi dacă vor neapărat să rupă USL, foarte bine, să-l rupă, pică Guvernul, se face altă majoritate în Parlament", a replicat vicepreședintele PNL Marian Petrache, șeful CJ Ilfov. "Poporul a ales USL, nu l-a ales nici pe Crin, nici pe Ponta, a ales USL, da? Nici PSD, nici PNL. Dacă nu mai vor cei de la PSD, dacă consideră că s-a încheiat misiunea pe care am asumat-o împreună, sa-şi dea demisia Guvernul şi gata", a declarat Petrache, pentru pesurse.ro. Tema 2: Un nou Congres pentru Antonescu În luptă a intrat și vicepreşedintele PNL Florin Ţurcanu, șeful liberalilor botoșăneni. Acesta a declarat că va propune în viitoarea şedinţă a conducerii PNL organizarea unui Congres extraordinar al USL pentru revalidarea candidaturii lui Crin Antonescu la preşedinția României. Solicitare care are o oarecare logică în contextul în care tot mai des pesediștii au amenințat că nu vor mai susține candidatura acestuia. "Trebuie să clarificăm lucrurile. Dacă rămânem la guvernare şi în USL, trebuie să facem un congres comun PSD, PNL, PC, UNPR, şi mai validăm sau nu candidatura lui Crin Antonescu. Dacă nu rămânem în USL, ne apucăm de treabă singuri, ne încărcăm bateriile şi vedem cât putem obţine singuri. Ca să rămâi la guvernare, trebuie să ai un congres care să valideze obiectivele USL şi şi candidatul la prezidenţiale", a afirmat Ţurcanu.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a explicat însă că solicitarea liderului PNL Botoșani, Florin Țurcanu, privind revalidarea candidaturii lui Crin Antonescu într-un congres USL nu poate fi aplicată. "E ca și cum noi, cei din PSD, am cere congres la PNL. Nu există congres USL, există congresele partidelor care compun Uniunea", a explicat Ivan. Acesta a pus declarațiile lui Țurcanu, precum și pe cele ale senatorului PSD de Ilfov Gabriela Firea, pe seama neînțelegerilor în plan local între filialele PSD și PNL. "Probleme locale în USL au fost și vor fi atât timp cât există această Uniune. Aceste tensiuni vor fi rezolvate în cadrul Uniunii. Nu are sens legarea acestor tensiuni locale din țară cu alegerile prezidențiale. Candidatura lui Crin Antonescu a fost asumată în USL și va fi dusă la îndeplinire", a declarat Ivan.

CITIȚI ȘI:
  • TENSIUNI ÎN USL. Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, îi răspunde lui Țurcanu: Nu există Congresul USL
  • Un vicepreşedinte al PNL cere organizarea unui congres al USL pentru validarea candidaturii lui Crin Antonescu la prezidenţiale
  • Vicepreşedintele PSD Gabriela Vrânceanu Firea: Cel mai bine ar fi ca USL să se rupă în martie
  • Vicepreşedintele PNL Marian Petrache: Dacă vor să rupă USL, foarte bine, să-l rupă