Editura Evenimentul si Capital

„Urzeala tronurilor” - un serial despre Istoria ca luptă nemiloasă pentru Putere. România lui Cristoiu

Autor: | | 11 Comentarii | 4548 Vizualizari

Ce așteptați de la Noul An, 2019? sînt întrebat în aceste zile, în cadrul tradiționalelor politețuri de sărbători, cînd toată lumea simte nevoia să fie de treabă cu orice preț. Riscînd să-mi surprind cititorii, eu răspund că aștept de la 2019 să-mi aducă sezonul opt și ultimul din Urzeala tronurilor.

Ca în cazul tuturor operelor care mă pasionează , am văzut serialul într-o dublă ipostază. Ca spectator pur și simplu, furat de mersul acțiunii, și ca iscoditor profesionist al unei producții cinematografice, de la trucurile născocite de realizatori pentru a asigura ratingul pînă la conținuturile de idei. În această a doua ipostază am trecut pe hîrtie unele gînduri ivite din urmărirea celor șapte sezoane.

1. Chiar dacă după șapte sezoane se simte deja oboseala tipică serialelor interminabile, ivită din istovirea personajelor și acțiunii, mersul înainte părînd tot mai mult o strofocare pentru a mai născoci ceva menit a lungi filmul, totuși, fie și prin invenția de scene spectaculoase, dar mai ales prin perspectiva Războiului cu Oștirea morților, Urzeala tronurilor rămîne un serial de excepție din seria meditațiilor pe seama politicii. Da, oricît ar părea de ciudat pentru un serial cu multe elemente mitice – Oștirea morților, Zidul, Insulele de Fier, Dragonii, Corbul cu trei ochi, Nepătații, Citadela, Preoteasa Focului, Învieri spectaculoase –, Urzeala tronurilor se remarcă înainte de toate ca producție politică. Despre realitățile care l-au inspirat, s-a scris mult, punîndu-se accentul pe epoca Regilor blestemați și pe Evul Mediu. În realitate, sursa de inspirație rămîne Istoria omenirii, văzută ca o eternă Bătălie pentru putere. Din toate epocile s-au luat fapte, atmosferă, personaje, intrigă pentru a se scrie un serial despre obsesia Puterii ca motor al Istoriei. Obsesia Puterii, înțelegînd prin asta obsesia de pune mîna pe Putere și de a supraviețui la Putere, răspunde de toate crimele din Istorie, unele de o sălbăticie rară. Înaintea oricărui sentiment – de la cel de rubedenie pînă la cel de loialitate –, omul se definește în Istorie – sugerează filmul – ca un devorat de nevoia de putere, deseori peste nevoia de sex. Sînt și alte numeroase seriale axate pe adevărul Politicii ca lume necruțătoare, fără nici un reper moral. Nici unul n-are însă forța de convingere a Urzelii tronurilor. Explicația e dată de cruzimea funciară a lumii din serial. În serialele și filmele despre cinismul luptei pentru Putere, petrecîndu-se în lumea de azi, pierderea puterii poate fi cel mult o dramă ivită din frustrare. În Urzeala tronurilor asta înseamnă moartea prin otrăvire, tăierea gîtului, arderea trupului, înjunghiere.

Dar nu numai atît. Înseamnă și cotropirea pămînturilor, violarea surorilor, înlănțuirea părinților. S-a spus că realitatea sugerată în privința asta e cea a Evului Mediu. Nimic mai greșit. Realitatea sugerată e și cea a Terorii staliniste, în hotarele căreia pierderea bătăliei pentru putere însemna plutonul de execuție pentru perdant și trimiterea în Gulag a familiei acestuia. Tot din Istorie se inspiră filmul și cînd descrie orbirea Reginei Cersei. Lumea vie e amenințată de pericolul fără seamăn al Oștirii morților, al Întunericului, al Forțelor Iernii. Sînt, cum s-a întîmplat cu Fascismul, personaje precum Jon Snow, care intuiesc rapid primejdia Întunericului și se zbat dramatic să avertizeze asupra acestuia. Sam, ajuns în Citadelă, încearcă zadarnic să-i convingă pe ceilalți învățați de primejdia Oștirii morților.

Explicațiile sugerate de serial se constituie într-o formidabilă lecție de Istorie. E vorba în primul rînd de incapacitatea omului de a-și imagina ce poate fi mai rău. Ca să-i convingă pe cei din Wasteros de ce înseamnă Oștirea morților, Jon Snow e nevoit să aducă un mort hidos. Chiar și atunci el nu reușește s-o convingă pe Cersei, roasă de cancerul Puterii, continuînd să joace mărunt în fața unui pericol pentru întreaga omenire. Cersei se bazează pe insularitatea Westeros-ului, sugestie puternică a situației Americii în fața pericolului fascist. În Nordul cel mai amenințat de Oștirea morților putem recunoaște Rusia lui Stalin în fața Germaniei fasciste.

O mare lecție de politică a Serialului e dată de ce i se întîmplă lui Cersei, Regina Mamă, în cazul Vrăbiilor. Vrăbiile sînt personaje fanatice, amintind de Inchiziție, care crează un mecanism zis și al ispășirii. Regina mamă apelează la Marele Vrăbioi, un fanatic șef, pentru a o vîrî la pușcărie pe noră. Numai că Marele mecanism la care apelează ea pentru a-și lichida dușmanii se întoarce împotriva ei. Atenție tuturor creatorilor de Mecanisme ale Terorii! Mecanismul e orb, fără sentimente. El prinde în rotițele sale dințate pe oricine, chiar și pe creatorii mecanismului.

2. Urzeala tronurilor e nu numai sîngeros, dar și cinic, asemenea vieții, evident. Greu de gîndit pentru mine că un personaj pozitiv, ca să mă exprim în termenii lui Nicolae Morar de pe vremea stalinismului cultural, precum Ned Stark, întruchiparea nobilelor condiții ale cavalerismului, putea fi ucis din primul sezon și că Rob Stark și mama lui să fie lichidați nu peste multe episoade. În schimb, cruzi, ticăloși, fără milă, precum bastardul lui Bolton, Regina, rigizi ca o bucată de fontă în fărădelegile lor, continuă să supraviețuiască și să ticăloșească de la un episod la altul. Serialele obișnuite pariază de la un capăt la altul pe unul sau mai multe personaje pozitive, simpatice telespectatorului, care se atașează de ele. Respectivele trec prin cele mai cumplite încercări preț de sezoane, din fiecare ieșind vii și nevătămate, potrivit propagandei creștine a Binelui care învinge Răul totdeauna. Dintr-un punct de vedere – cel al apropierii de telenovelă – clișeul e nimerit. Din punct de vedere al ațîțării care trebuie să definească un serial pentru a putea face rating, a aduce parale și prin asta a supraviețui într-o lume suprapopulată de seriale, cultivarea clișeului din icoane cu Binele învingător se dovedește catastrofală.

Bombă la Miami! Naomi Osaka, eliminată în turul 3! Cum poate ajunge Simona Halep lider mondial

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI