Ursula von der Leyen și Laura Codruța Kovesi, aspru criticate în Franța

Ursula von der Leyen - Laura Kovesi. Sursa foto: Colaj EVZ

Ursula von der Leyen a fost aspru criticată în presa din Franța. Cotidian francez France Soir o aduce în prim plan pe șefa CE, menționând că „i se cam strînge lațul în jurul gîtului”, făcându-se referire la scandalul vaccinurilor. De asemenea, Laura Codruța Kovesi, șefa EPPO, s-a aflat în centrul criticilor lansate.

Ursula von der Leyen, criticată în Franța

Cunoscuta publicație din Franța o taxează pe Ursula inclusiv pentru implicarea în alegerile din România. Mai mult, France Soire subliniază că o astfel de abordare este „nepermisă”, precizând că nu ar fi prima dată când se șefa CE se implică „în treburile unor state”.

„UrsulaGates: pe lîngă plângerile împotriva Ursulei von der Leyen, lobbyștii belgieni Frédéric Baldan și Diane Protat au anunțat că au depus o plângere împotriva Laurei Kövesi, șefa EPPO” notează France Soir.

Laura Kovesi, în centrul scandalului

Cei de la France Soire vorbesc despre „manevre ale EPPO” , structură în fruntea căreia se află Laura Codruța Kovesi. Publicația amintește de plângerea făcută de Frédéric Baldan, menționând că din cauza acesteia au început problemele pentru cele două.

„În ciuda numeroaselor manevre ale EPPO și a omertei majorității mass-media, lațul pare să se strângă în jurul Ursulei von der Leyen datorită plângerii penale depuse inițial de Frédéric Baldan. Până în prezent, peste 1 000 de reclamanți s-au alăturat plângerii inițiale, iar mass-media începe să se intereseze de acest caz, care este deja bine mediatizat de presă. La audierea cu ușile închise de vineri, așteptată cu nerăbdare de toate părțile, fără notificare prealabilă, EPPO a precizat că se va pronunța (Curtea de Apel) la 6 ianuarie 2024 asupra diferitelor aspecte ale cazului (admisibilitatea reclamanților, imunitatea lui von der Leyen și competența EPPO)”, mai arată publicația.

Ursula von der Leyen / sursa foto: X

Probleme pentru Ursula von der Leyen

„Prin urmare, președinta Anne-Marie Jacquemart a preferat să amâne ședința fără a stabili o dată, pentru a asculta decizia secției de punere sub acuzare”, relatează France Soir.

Conform publicației, măsura a fost catalogată ca fiind o „manevră” și un „atac la adresa drepturilor apărării”.

„Această manevră a fost denunțată de toate părțile ca un atac la adresa drepturilor apărării, demonstrând încă o dată jocurile obscure ale agenției de cooperare și coordonare care se numește Parchetul European.

Kovesi.Sursa foto: arhiva EVZ

Iată un rezumat al principalelor cazuri și controverse în care Ursula von der Leyen a fost sau este implicată.

În 2015, ea a fost acuzată de plagiat al tezei sale de doctorat scrisă în 1991. Analizele au arătat că până la 43,5% din paginile tezei sale conțineau plagiat, deși universitatea a concluzionat că nu a existat nicio intenție de înșelăciune și a ales să nu-i retragă diploma.

În al doilea rând, „Berateraffäre” sau afacerea consultanților, în care von der Leyen a fost aspru criticată cu privire la gestionarea contractelor atribuite consultanților externi de către Ministerul german al Apărării pe vremea când era ministru al apărării”, mai arată publicația.