Evenimentul Zilei > Actualitate > Ursula Von der Leyen, în România. Declarație comună cu Iohannis și Cîțu. VIDEO LIVE
Ursula Von der Leyen, în România. Declarație comună cu Iohannis și Cîțu. VIDEO LIVE

Ursula Von der Leyen, în România. Declarație comună cu Iohannis și Cîțu. VIDEO LIVE

Președintele Klaus Iohannis, Ursula Von der Leyen și premierul Florin Cîțu vor susține, luni, de la ora 18:15, o conferință de presă comună în urma vizitei la Spitalul Universitar de Urgență București, care urmează să primească fonduri din partea programului NextGenerationEU.

Ursula von der Leyen se afla luni într-o vizită oficială la București, pentru semnarea Planului Național de Retresare și Reziliență (PNRR) în cadrul NextGenerationEU.

„Bun venit în România, bun venit la Bucureşti, doamna preşedinte von der Leyen! Îmi face o deosebită plăcere să mă întâlnesc cu dumneavoastră, cu această ocazie deosebită. Bună seara, îmi face o deosebită plăcere să o avem astăzi, ca oaspete, pe doamna Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Bine ați venit la Bucureşti! Saluat anunțul făcut de doamna von der Leyen despre Planul Național de Redresare și Reziliență al României, care a primit undă verde de la Comisia Europeană chiar astăzi. Aprobarea sa reprezintă un moment simbolic, de o mare importanță pentru viitorul țării noastre. Acest plan este rezultatul unui dialog intens cu Comisia Europeană din ultimele luni, dar și al unui efort colectiv instituțional fără precedent.

A fost un proces extrem de laborios, care a presupus o muncă extraordinară, sub presiunea timpului, și le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la elaborarea cu succes a acestui plan. Finalizarea Planului Național și aprobarea sa de către Comisie este însă doar o victorie de etapă.

Am făcut astăzi un pas important către ceea ce ne propunem să realizăm în România în anii următori, dar provocările majore încep de-abia acum. Implementarea deplină și la timp a tuturor măsurilor din acest plan este esențială. Vreau să fim foarte bine pregătiți pentru etapa cea mai importantă – demararea și, mai ales, finalizarea reformelor pe care ni le-am asumat. Accesând aceste fonduri puse la dispoziție de către Uniunea Europeană putem schimba România în profunzime, putem construi o țară așa cum ne-o dorim”, a declarat Klaus Iohannis.

Cu o valoare totală de 29,2 miliarde de euro, PNRR acoperă șase piloni:

  • tranziția verde
  • transformarea digitală
  • creșterea inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii
  • coeziunea socială și teritorială,
  • sănătate, reziliență economică, socială și instituțională
  • politici pentru noua generație

Întâlnire la Cotroceni și Palatul Victoria

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis.

Cei doi oficiali au avut convorbiri tete-a-tete.

În continuare, von der Leyen va avea o întrevedere cu premierul Florin Cîţu.

În finalul vizitei, preşedintele CE se va deplasa, împreună cu şeful statului şi prim-ministrul, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, care ar urma să beneficieze de fonduri prin Programul NextGenerationEU.

Vizita preşedintelui CE are ca principal scop prezentarea evaluării privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Ursula von der Layen. Florin Citu

Şefa CE s-a întâlnit şi cu membrii Guvernului. La această întâlnire a fost prezent şi fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea (USR PLUS).

Ursula von der Leyen are programată o întrevedere tete-a-tete cu şeful Guvernului de la Bucureşti, după ce, anterior, a fost primită la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis.

Vizita preşedintelui CE la Bucureşti are ca principal scop prezentarea evaluării privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

PNRR, „garanţia că investiţiile şi reformele vor fi coordonatele următorilor ani”

„Pentru România, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este nu doar documentul în baza căruia vom putea beneficia de o alocare de 29,2 miliarde de euro, ci şi garanţia că investiţiile şi reformele vor fi coordonatele următorilor ani.

România se raliază, aşa cum este firesc, obiectivelor ce caracterizează economiile dezvoltate: modernizarea infrastructurii de transport şi medicale, economie verde, digitalizare. Apreciez colaborarea cu partenerii noştri europeni pentru definitivarea PNRR. Guvernul este pregătit să atragă fondurile de care va beneficia România şi determinat să aplice programele de reformă”, declara, vineri, Florin Cîțu.

sursa foto: presidency.ro

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: