Editura Evenimentul si Capital

Incredibil! O bunicuță britanică a livrat Moscovei secretele nucleare ale Londrei. Tainele negre ale doamnei Norwood

Melita Norwood
Autor: | | 4 Comentarii | 5114 Vizualizari

Locuitorii din în sud-estul Londrei, nu-și imaginau că simpatica doamnă Melita Norwood era de fapt mâna dreaptă a lui Stalin, care opera în Marea Britanie

Cu ajutorul Melitei Norwood, Stalin era mai bine informat de programul nuclear britanic decât majoritatea membrilor Cabinetului de miniștri de la Londra.

Timp de aproape 35 de ani, Melita Norwood a copiat și transferat către Uniunea Sovietică sute de documente top-secret cu privire la programul nuclear britanic, dezvăluie Russia Beyond.

O comunistă devotată

Datorită faptului că părinții ei aveau afinități pronunțate cu socialismul, Melina Norwood (născută Sirnis) a devenit, încă din copilărie, o comunistă înfocată. În 1930, s-a alăturat în secret Partidului communist britanic. Pe care altminteri celebrele servicii secrete nu dădeau doi bani. Mai târziu, s-a dovedit că au greșit monumental. În paralel cu aderarea la comuniști, Melita a fost angajată ca secretară la Asociația britanică de cercetare a metalelor neferoase. În ciuda denumirii banale a instituției, agenția avea sarcina să dezvolte tehnologie nucleară.

Autoritățile britanice nu le-au acordat comuniștilor nici o importanță, fiind văzuți cel puțin ca excentrici într-o monarhie. În nici un caz un potential pericol la adresa securității țării. Nu însă și sovieticii, care au înțeles că li se oferă o oportunitate la care nici nu visau.

În 1937, Melita Norwood a fost recrutată de serviciile de informații sovietice. Fără să stea pe gânduri, femeia a început imediat să lucreze pentru „cauza revoluției mondiale”.

”Am făcut ce am făcut nu pentru a câștiga bani, ci pentru a contribui la împiedicarea înfrângerii unui nou sistem care se lupta să ofere populației hrană, prețuri abordabile, o bună educație și servicii de sănătate”, a declarant Melina, mulți ani mai târziu. Și tot mai târziu, Occidentul a aflat de „hrana” pe care le-o ofereau sovieticii rușilor.

În inima programului nuclear

Melita Norwood a ajuns să aibă acces direct la toate detaliile programnului nuclear britanic, denumit „Tube Alloys”. Directorul programului, G.L.Bailey, era membru în comitetul consultative. Beneficiind de totală încredere, Melita avea acces și la seifurile lui Bailey: unul se afla la birou, celălalt la locuința acestuia din Londra.

Mesaje secrete, rapoarte științifice, analize, etc: toate au fost fotografiate de Norwood și trimise apoi sovieticilor. Informații care, evident, au ajutat Moscova considerabil să-și dezvolte propriile tehnologii nucleare.

CTP il face PRAF pe Gica Hagi! Cel mai dur ATAC la Rege! Ce l-a scos din minti pe jurnalist

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI