Trei URȘI au fost OMORÂȚI pe AUTOSTRADĂ. Viața OAMENILOR este în PERICOL

Trei URȘI au fost OMORÂȚI pe AUTOSTRADĂ. Viața OAMENILOR este în PERICOL

WWF - România solicită autorităților să ia măsuri eficiente și adecvate de urgență pentru evitarea accidentelor cu urși pe autostrada Sibiu-Sebeș, dar și pe alte autostrăzi aflate acum în construcție sau planificare.

Potrivit WWF în ultimele trei luni au avut loc trei accidente în care urși au fost uciși de mașini, pe aceeași porțiune a autostrăzii A1. Autostrada Sibiu-Sebeș se intersectează cu un coridor ecologic pentru carnivorele mari și e de așteptat ca urșii să încerce să traverseze. Riscul de accidente este ridicat, iar coliziunea cu un mamifer mare poate avea consecințe extreme pentru șoferi, mai ales la viteze mari precum cele permise pe autostrăzi.

Autostrada fragmentează un coridor ecologic și, astfel, limitează posibilitățile de deplasare ale urșilor între habitatele lor favorabile. Pentru urși deplasarea este o condiție a supraviețurii, ei au nevoie de mobilitate ca să își găsească hrana, adăpost și pereche, pentru perpetuarea speciei.

Gardurile și pasajele existente nu sunt potrivite pentru urși, avertizează WWF. Direcția Regională de Drumuri și Poduri a luat măsuri de prevenție în urma accidentelor din luna august, instalând garduri de 1,5 metri înălțime și realizând pasaje subterane pentru animale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deoarece ursul este un bun cățărător, gardurile trebuie să aibă minim 2.2 metri înălțime deasupra solului, mult mai înalte față de cele actuale de 1.5 metri. Gardurile au nevoie și de o bază solidă care nu permite accesul urșilor pe dedesubt. În plus, trebuie montate și garduri speciale, care să ghideze animalele către ecoducte sau pasajele pentru animale, mai susțin reprezentanții ONG-ului.

Pentru urși specialiștii recomandă nu pasaje subterane, ci supraterane, adică poduri verzi, de minim 80-120 metri lățime. Pentru ca urșii să le folosească aceste ecoducte trebuie să fie bine încadrate în peisaj, astfel încât să le dea animalelor senzația de continuitate a mediului cunoscut, transmite rador.