Evenimentul Zilei > Actualitate > Urs de patru luni ținut în captivitate în gospodăria unui maramureșean. Bărbatul riscă pedeapsa cu închisoarea. FOTO
Urs de patru luni ținut în captivitate în gospodăria unui maramureșean. Bărbatul riscă pedeapsa cu închisoarea. FOTO

Urs de patru luni ținut în captivitate în gospodăria unui maramureșean. Bărbatul riscă pedeapsa cu închisoarea. FOTO

Un urs de patru luni a fost descoperit ținut în captivitate în gospodăria unui bărbat de 59 de ani din Maramureș. Potrivit ultimelor informații, pe numele bărbatului a fost deschis un dosar penal.

Un pui de urs ținut captiv într-o magazie betonată din gospodăria unui maramureșean a fost salvat de Garda de Mediu, în urma demarării mai multor percheziții. Puiul femelă avea vârsta de aproximativ patru luni și era reținut cu un lanț și o ancoră metalică, potrivit informațiilor transmise de Poliția Română.

Peste 40 de kg de carne vânată

Polițiștii Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Maramureș, a demarat, joi, 10 iunie, mai multe percheziții la locuințele unor maramureșeni, în baza mandatelor emise de Judecătoria Vișeu de Sus.

În gospodăria unui bărbat în vârstă de 59 de ani, din Borșa, oamenii legii au descoperit peste 40 de kg de carne despre care spun că pare a fi vânat, pe lângă puiul de urs ținut captiv. Acesta din urmă a fost examinat de către un medic veterinar și preluat apoi de reprezentații Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Maramureș . Acesta va ajunge la orfelinatul din Bălan unde va cunoaște o viață nouă, în condiții apropiate habitatului natural al acestei specii, anunță ministerul Mediului.

Bărbatul s-a ales cu dosar penal

Perchezițiile nu au încetat, potrivit ultimelor informații. Pe numele bărbatului de 59 de ani a fost deschis un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, respectiv deținerea în captivitate fără drept a unor specii de interes cinegetic.

„Pe parcursul perchezițiilor, polițiștii S.A.E.S.P. au beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Maramureș, polițiștilor din cadrul Grupei Canine și Poliției Borșa, precum și al comisarilor Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Maramureș”, se arată în comunicatul emis de Poliția Română.

Ministerul Mediului condamnă atitudinea bărbatului

„Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor condamnă ferm astfel de acte de deținere ilegală în captivitate și solicită autorităților să acționeze în conformitate cu legea. Totodată, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor reiterează poziția fermă: intenția de a asigura în mod corespunzător gestionarea populației de urși.

În plus, atragem atenția că „deținerea în captivitate a unei specii strict protejate” este o infracțiune care poate fi pedepsită cu închisoarea.
Puiul de urs recuperat este în siguranță acum, fiind examinat de un medic veterinar și predat reprezentanților Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Maramureș”, se arată pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.
„Nimic nu poate justifica o astfel de atitudine. Un pui de urs ținut captiv într-o magazie nu este doar o încălcare a legii ci este și un act de cruzime. Animalele sălbatice nu sunt animale de companie care pot fi luate din habitatul lor natural și crescute în gospodărie. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor se preocupă de conservarea acestei specii protejate și condamnă orice astfel de derapaje care pun în pericol fauna sălbatică a României”, a declarat ministrul Barna Tánczo.