Evenimentul Zilei > Actualitate > Urmează Pământul? Planeta Jupiter, lovită în plin de un obiect necunoscut. Imagini incredibile cu explozia. VIDEO-FOTO
Urmează Pământul? Planeta Jupiter, lovită în plin de un obiect necunoscut. Imagini incredibile cu explozia. VIDEO-FOTO

Urmează Pământul? Planeta Jupiter, lovită în plin de un obiect necunoscut. Imagini incredibile cu explozia. VIDEO-FOTO

Pe data de 13 septembrie 2021, la 22:39 UT, astronomii au înregistrat o explozie puternică şi extrem de strălucitoare pe suprafața planetei Jupiter.

Cei care au filmat fenomenul sunt astronomii Harald Paleske din Germania, José Luis Pereira din Brazilia, Simone Galelli din Italia și Jean-Paul Arnould și Michel Jacquesson din Franța. Thibaut Humbert, Stéphane Barré, Alexis Desmougin și Didier Walliang de la Société Lorraine d’Astronomie din Franța au reușit, de asemenea, să filmeze impactul puternic.

Nu se știe exact cât de des este lovit Jupiter dar de data aceasta a fost suficient de puternic dacă s-a putut observa de pe Pământ. Jupiter este o planetă mare și are un câmp gravitațional imens, care accelerează meteoriții pentru a genera evenimente mult mai energice decât cele pe care le trăim pe Pământ.

Cea mai recentă captură cu un impact asupra lui Jupiter a avut loc acum doi ani

„Este un eveniment de câteva secunde“ a declarat astronomul Jonti Horner de la Universitatea din Southern Queensland din Australia pentru ScienceAlert la momentul respectiv. Nu ar fi atât de evident, dacă te-ai uita prin ocularul telescopului. De multe ori aceste lucruri vor trece neobservate. Jumătate dintre ele se vor întâmpla în partea opusă a planetei, a mai spus expertul.

Imagine

Cu toate acestea, rata impacturilor oe care le detectăm pare să crească. Acest lucru va fi de un mare beneficiu pentru astronomii care speră să înțeleagă rolul lui planetei Jupiter ca aspirator cosmic care protejează Pământul de roci care altfel ar fi putut să ne îndrepte drumul.

Unele analize sugerează că acest lucru ar fi putut fi exagerat, dar, în orice caz, înțelegerea acestuia mai precisă ne poate ajuta să modelăm șansele de viață în alte sisteme planetare care au sau nu giganți de gaz asemănători lui Jupiter.

Obiectul care a lovit Jupiter în 2019 s-a dovedit a fi un obiect cu diametrul de 12 până la 16 metri, cu o masă de aproximativ 450 de tone și o compoziție de fier.

Va trebui să așteptăm o analiză aprofundată a flash-urilor și observațiile ulterioare în căutarea unei cicatrici după impact, pentru a vedea ce a lovit Jupiter de data aceasta, mai spune expertul citat de ciencealert.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: