Evenimentul Zilei > Social > Urmează o perioadă grea pentru românii care nu se vaccinează. PNL și PSD pregătesc o lege de neuitat
Urmează o perioadă grea pentru românii care nu se vaccinează. PNL și PSD pregătesc o lege de neuitat

Urmează o perioadă grea pentru românii care nu se vaccinează. PNL și PSD pregătesc o lege de neuitat

În urma negocierilor pe care liderii PNL și ai PSD le-au purtat marți pentru programul de guvernare și formarea noului guvern s-a decis că angajații care refuză vaccinarea împotriva Covid-19 vor primi teste gratuite o lună și jumătate, iar după aceea își vor plăti singuri testarea dacă în continuare refuză inocularea.

Măsura ar urma să vizeze toți angajații, indiferent că lucrează în mediul privat sau sunt bugetari. Cei care nu respect legea certificatului verde la locul de muncă riscă amenzi uriașe. La fel se întâmplă și în cazul angajatorilor.

Totuși, chiar dacă la această concluzie s-a ajuns marți, în urma negocierilor pentru legea certificatului verde, dezbaterile nu s-au terminat. La soluția amintită s-a ajuns după ce liberalii au propus ca angajații găsiți pozitivi la testele antigen, acoperite de stat, să-și plătească singuri tratamentul și spitalizarea.

Măsura radicală a fost deja aplicată în Singapore. Totuși, celelalte partide s-au împotrivit deși marți s-a anunțat că încă 397 de persoane au murit din cauza Covid-19. În cele din urmă, partidele au ajuns la concluzia că angajații nevaccinati vor avea teste rapide achitate de stat pentru 45 de zile.

Amenzile pot ajunge până la 100.000 de lei

Revenind la amenzile propuse, trebuie spus că angajații care nu vor respecta legea vor fi sancționați cu până la 50.000 de lei. Se poate ajunge chiar la suspendarea activității lor. De cealaltă parte, angajatorii care primesc oamenii la muncă fară testare, vaccin sau trecere prin boală în ultimele șase luni, riscă să fie amendați cu până la 100.000 de lei.

foto: arhiva EVZ

Liderii PSD vor ca acest certificat verde să nu mai fie obligatoriu dacă rata de infectare va scădea. PNL susține că documentul trebuie să rămână obligatoriu indiferent de incidență. Mai departe, proiectul va fi dezbătut de cele șase comisii de specialitate din Parlament. Săptămâna viitoare urmează și votul.

În acest context, deputatul Alexandru Rafila (PSD) a declarat că social-democraţii nu sunt de acord cu plata serviciilor medicale pentru persoanele care nu sunt vaccinate împotriva Covid-19: „Nu s-a ajuns la o concluzie referitoare la certificatul verde. Doar vreau să vă spun că proiectul de lege care a fost respins de Senat, în momentul de faţă, are extrem de multe amendamente.

Am văzut că sunt chiar 42 de pagini de amendamente pentru un proiect de lege care avea două pagini. Trebuie să le putem discuta, înţelege, în primul rând. Câteva lucruri de principiu: în mod evident, nu am fost de acord şi cred că au înţeles şi partenerii noştri de discuţie că această problemă a plăţii serviciilor medicale de către cei care nu sunt vaccinaţi este exclusă.″

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.