Evenimentul Zilei > Social > Urmează o explozie stelară. Evenimentul va fi vizibil de pe Terra. O stea sub formă de lacrimă va da naștere unui fenomen incredibil
Urmează o explozie stelară. Evenimentul va fi vizibil de pe Terra. O stea sub formă de lacrimă va da naștere unui fenomen incredibil

Urmează o explozie stelară. Evenimentul va fi vizibil de pe Terra. O stea sub formă de lacrimă va da naștere unui fenomen incredibil

Un fenomen extrem de rar a fost descoperit de către oamenii de știință - o stea în formă de lacrimă și partenere sa, care se hrănește cu materia primei. Astronomii au subliniat că fenomenul se va încheia cu o explozie stelară imensă.

Un fenomen extrem de rar poate fi vizualizat de pe Terra. O explozie solară imensă va avea loc ca urmare a descoperirii unei stele în formă de lacrimă, a cărei parteneră se hrănește cu materia primei. Din acest motiv, steaua are o formă neobișnuită.

Explozie violentă vizibilă în toată galaxia. Terra va fi martoră la acest fenomen

O supernova violentă este vizibilă, potrivit oamenilor de știință, în toată galaxia. Astfel de fenomene au loc atunci când o pitică albă împarte o orbită cu o stea mai tare și mai tânără, care prezintă combustibil de ars.

Pitica albă consumă acest combustibil, atrăgând astfel mai multă materie, în timp ce steaua mai tânără capătă forma unei lacrimi sau a unei elipse. Pe fondul reacțiilor nucleare, are loc o supernova violentă care se vede, de pe Terra, ca un praf pe cerul nopții.

Un astfel de parteneriat a fost descoperit de oamenii de știință, recent, în sistemul solar HD265435, care este cel mai apropiat de Terra, dintre cele trei sisteme binare din Univers.

Când va avea loc spectacolul ceresc. Ultimul a fost vizibil de pe Terra timp de 23 de zile

Noile stele orbitează una în jurul celeilalte la aproximativ 90 de minute, ceea ce înseamnă că cele două corpuri sunt extrem de apropiate. Oamenii de știință spun că explozia va fi de tip Ia și va avea loc peste aproximativ 70 de milioane de ani.

Supernovele sunt ușor de observat. Un astfel de fenomen a fost vizibil de pe Terra în anul 1054 d. Hr., timp de 23 de zile și de nopți, potrivit cercetătorilor.

Pe de altă parte, identificare unui sistem stelar care să conducă la o explozie de tip Ia reprezintă un demers dificil, din cauza faptului că piticile albe dispun de lumină foarte slabă și de dimensiuni mici. Nici găsirea partenerei unei pitice nu este mai ușoară. Ele prezintă însă, un avantaj. Datorită faptului că stelele mai tinere sunt mult mai strălucitoare, oferă oamenilor de știință indicii importante.

Un astfel de detaliu este reprezentat de forma de lacrimă a planetei, care sugerează că aceasta se hrănește cu materia celeilalte și o deformează. De asemenea, semnătura luminoasă care pulsează rapid sugerează existența unui sistem binar în care cele două stele se orbitează reciproc foarte repede, mai subliniază astronomii.

Satelitul Exoplanet Survey Satellite al NASA a fost cel care a ajutat cercetătorii să identifice noua stea împreună cu partenera sa. Ei au putut calcula astfel, distanța și masa stelei strălucitoare, oferind oamenilor de știință posibilitatea de a estima dimensiunea și vârsta stelei pitice invizibile, notează Live Science.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: