Ministerul Apărării din România a transmis că, momentan, nu există date care să confirme că Rusia plănuiește un atac asupra Republicii Moldova sau la gurile Dunării. Totuși, căutarea unor scuze pentru desfășurarea intervențiilor militare în Transnistria „nu este de natura să ne lase reci”, a spus Vasile Dîncu, oferind asigurări că autoritățile sunt pregătite să acționeze în „orice” situație.
Atacurile izolate din Transnistria nu reprezintă un pericol iminent, în opinia șefului Ministerului Apărării Naționale, care a discutat, marți, cu autoritățile din Republica Moldova despre evoluția situației de securitate de la granița țării noastre. Oficialii ambelor părți susțin că în prezent nu există informații care să confirme că Rusia vrea să lanseze atacuri militare asupra Basarabiei sau la gurile Dunării.
Plănuiește Rusia să atace Republica Moldova?
„Nu există date că va exista un atac în Republica Moldova sau la gurile Dunării, însă faptul că se încearcă căutarea unor motive de intervenţie sigur că nu este de natură să ne lase reci acest lucru. Autorităţile din Republica Moldova spun că situaţia este sub control, ei ţin legătura şi cu ucrainenii”, a declarat ministrul Apărării Naționale, într-o intervenție televizată.
Totuși, oficialul social-democrat că precizat că acțiunile Rusiei - nu declarațiile ei, care sunt și dintre cele „politice” -, care a atacat recent Odesa, au determinat autoritățile să fie vigilente.
„Acest moment nu este un moment în care să ne îngrijorăm cu privire la un atac, dar suntem vigilenţi şi prin toate forţele de pe flancul estic supraveghem această situaţie şi suntem pregătiţi pentru orice situaţie”, a spus Vasile Dîncu.
Vasile Dîncu vorbește despre o nouă fază a propagandei ruse
Șeful Ministerului Apărării a comentat și felul în care Rusia încearcă să propage diverse informații despre actualul conflict militar, pe care îl numește, de fapt, o „operațiune militară specială”. Propaganda rusă a intrat, potrivit oficialului, „într-o altă fază”, anume aceea a retoricii atacurilor nucleare.
„Ceea ce observă toţi, inclusiv analiştii ruşi care sunt mai lucizi, este următorul lucru: toate aceste insuccese de pe front au încercat să fie transferate şi rezolvate printr-o creştere a retoricii nucleare, pentru că, au observat şi specialiştii NATO că de fapt această retorică nucleară este una care este susţinută mai ales de către cei mai tari propagandişti ai lui Putin, ceilalţi sunt mai rezervaţi”, a explicat Vasile Dîncu, precizând că rachetele nucleare nu sunt pregătite pentru a fi amorsate.
„Cei care au studiat acest lucru în ultima vreme au observat că, de fapt, nici nu s-au făcut mişcări, rachetele sub-strategice nu au fost folosite, nu sunt folosite nici măcar în aplicaţiile pe care le-au făcut, iar celelalte, de fapt, supravegherea reciprocă care se face în aceste situaţii arată că, de fapt, nu au fost activate proceduri preliminare la aceasta, doar că s-a crescut starea de alertă”, a mai spus șeful Ministerului Apărării, Vasile Dîncu, la Digi24.