Următoarea pandemie va fi declanșată de înfricoșătorul virus Marburg? OMS a emis o alertă după un prim deces. Mortalitatea ajunge și la 90 la sută

Următoarea pandemie va fi declanșată de înfricoșătorul virus Marburg? OMS a emis o alertă după un prim deces. Mortalitatea ajunge și la 90 la sută

Virusul Marburg a fost identificat prima oară în Europa, în 1967, când s-a răspândit în orașele germane Marbutg și Frankfurt, dar și la Belgrad. Din 30 de persoane inferctate, atunci au murit 7, dar medicii spun că rata mortalității poate ajunge la cifre înfricoșătoare.

Noul focar a apărut în Africa de Vest, mai precis în Guineea, unde un bărbat a murit pe 6 august. Având în vedere că e vorba de un virus extrem de contagios și virulent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis imediat o alertă de urgență. Virusul Marburg nu numai că are rate de mortalitate foarte ridicate, încă nu există niciun medicament aprobat pentru combaterea lui.

Măsuri drastice de combatere a focarului

Teama cea mai mare a experților OMS este că boala s-ar putea răspândi. Tocmai de aceea, OMS și Crucea Roșie au inițiat măsuri ferme de combatere a focarului. Patru contacte strânse ale victimei, inclusiv un cadru medical, sunt monitorizate îndeaproape. De asemenea, s-a deschis o anchetă epidemiologică, pentru a afla atât sursas bolii, cât și dacă la nivelul comunității a mai contractat cineva virusul.

OMS se teme de un focar la nivel național și regional

Organizația Mondială a Sănătății este îngrijorată că boala s-ar putea răspândi în toată regiunea. „Boala declanțată de virusul Marburg (MVD) este o boală extrem de virulentă, predispusă la epidemie, asociată cu rate ridicate de mortalitate (CFR 24-90%).

Ne puteți urmări și pe Google News

În fazerle incipiente al bolii, medicilor le este dificilsă distingă această boală de alte maladii febrile tropicale, cum ar fi Ebolam din cauza asemănării simptomelor.

Experții OMS sunt îngrijorați, de asemenea, de fragilitatea sistemuluii de sănătate al Guineei. OMS sfătuiește populația să nu călătorească spre și dinspre Guineea. „Mișcarea transfrontalieră a populației și amestecul comunitar între Guineea și Sierra Leone și Liberia învecinate pot crește riscul răspândirii transfrontaliere.

Autoritățile sanitare din Sierra Leone și Liberia au activat planuri de urgență și pun în aplicare măsuri de sănătate publică la punctele de intrare cu Guineea. În plus, transmiterea potențială a virusului între coloniile de lilieci și oameni prezintă, de asemenea, un risc crescut de răspândire transfrontalieră. Acești factori sugerează un risc ridicat la nivel național, necesitând o imediată de răspuns coordonat cu sprijin din partea partenerilor internaționali.

Cum se transmite virusul Marburg?

Transmiterea virusului este asociată cu contactul direct cu sângele sau alte fluide corporale ale unei persoane infectate. Simptomele virusului pot include febră, dureri puternice de cap, oboseală, dureri abdominale și hemoragii gingivale, scrie ziarul britanic Daily Express. 

La nivel mondial, experții susțin că pandemia SARS-Cov-2 ar putea fi urmată și de altele în viitorul apropiat și că umanitatea ar trebui să se pregătească pentru acest scenariu.