Urmaşul "părintelui" lui Dracula, despre Castelul Corvinilor: "Este absolut minunat”

Urmaşul "părintelui" lui Dracula, despre Castelul Corvinilor: "Este absolut minunat”

Dacre Stoker, strănepotul lui Bram Stoker, celebrul autor al romanului "Dracula", şi-a lansat astăzi la Hunedoara romanul scris împreună cu Ian Holt "Dracula, mortul viu". Momentul a lansat, practic, prima ediţie a "Dracula festival" ce are loc simultan cu "Târgul European al Castelelor" în acest week-end la Hunedoara.

Dacre Stoker a mărturisit azi dimineaţă că a aşteptat ani la rând să aibă ocazia de a vedea Castelul Corvinilor. Strănepotul după frate al lui Bram Stoker ne-a mărturisit că ştia despre teoria conform căreia Vlad Ţepeş ar fi fost încarcerat în castelul de la Hunedoara, aflând acest lucru pe parcursul celor şase ani de documentare a cărţii pe care a scris-o împreună cu Ian Holt. "Castelul Corvinilor este absolut minunat. Mă uitam la fotografii cu acest castel şi de ani de zile tânjeam să-l văd. În sfârşit sunt aici, pentru acest festival medieval şi abia aştept să văd toate încăperile, evenimentele de seară, demonstraţiile de lupte şi toate celelalte".

Întrebat ce crede că s-ar fi întâmplat dacă personajul Dracula ar fi fost localizat în Statele Unite, Dacre Stoker a declarat: "În mod sigur am fi avut un parc tematic, de genul Disneyland. Acum, lăsând gluma la o parte, e greu de spus, pentru că în Statele Unite sunt atât de multe alte lucruri, încât, o vreme, povestea lui Dracula a fost uitată «într-un sertar». Aici, e cu totul altceva. E atât de special pentru că e vorba de lucruri care se leagă cu realitatea. În plus, America este atât de tânără încât nu îmbrăţişează vechiul aşa de mult".

Dracula – varianta lui de poveste

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacre Stoker şi-a prezentat astăzi cartea în Sufrageria Bethlen a Castelului Corvinilor, locul în care îşi petreceau cea mai mare parte din timp doamnele şi domniţele de sorginte nobiliară. " Povestea scrisă de Bram Stoker este o acumulare a experienţelor din viaţa sa, nu a fost doar rodul imaginaţiei. A fost ca o furtună creativă perfectă: boala sa din copilărie (ani la rând, copil fiind, Bram Stoker a stat la pat iar mama sa îi spunea fel de fel de poveşti), cercetările pe care le-a făcut despre superstiţii, viaţa sa în teatru şi, mai ales, cercetările sale despre Vlad Ţepeş. El a creat un personaj dintr-un individ real. Noi ştim diferenţa şi vrem să ne asigurăm că şi ceilalţi ştiu diferenţa.

Am scris o continuare pentru că am simţit că povestea trebuie să meargă mai departe. Am scris o carte despre «Dracula mortul viu», care reia povestea la 25 de ani după momentul în care povestea lui Bram Stoker se opreşte. Dar creează şi un nou Dracula, cel rezultat din îmbinarea personajului istoric cu cel ficţional, pe care-l cunoaşte lumea întreagă. Unora nu le-a plăcut pentru că am schimbat personajul, însă nu poţi mulţumi pe toată lumea. Oarecum, am vrut să-i dăm şansa lui Vlad Ţepeş să-şi spună şi el versiunea sa a poveştii. În plus, puţină lume ştie că, în manuscrisul original al lui Bram Stoker, Dracula nu moare", a mărturisit Dacre Stoker, pe parcursul prezentării făcute la Castelul Corvinilor.