Liviu Groza, fiul liderului comunist Petru Groza, îl acuză de furtul tablourilor familiei, în valoare de 200.000 de euro, pe un alt nepot al fostului premier al României.
Zece tablouri în valoare de 200.000 de euro, furate anul trecut din casa din Deva a primului premier comunist al României, Petru Groza (prim-ministru între 1945-1952), au fost găsite într-o locuință din București. Obiectele de artă au fost sustrase de un nepot al liderului comunist, dispariția fiind reclamată chiar de fiul liderului PCR, decedat în 1958.
Furt între moștenirorii lui Petru Groza
„Poliţiştii au identificat şi ridicat zece tablouri aflate în urmărire națională și internațională, în valoare de aproximativ 200.000 de euro”, au precizat, ieri, reprezentanții Inspectoratul General de Poliție.
Perchezițiile au fost făcute, în data de 7 mai, de poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale şi de la Serviciul de Investigaţii Criminale Hunedoara. Tablorile recuperate aparţin unor pictori români reprezentativi ca: Kimon Loghi, Aurel Ciupe, Camil Ressu, Nicolae Vermont, Adina Paula Moscu, Adam Bălțatu, Jules Perahim, Ileana Rădulescu.
Toate lucrările provin din colecţia Casei doctor Petru Groza din Deva, judeţul Hunedoara, iar furtul lor a fost reclamat la data de 12 iulie 2013. Cel care a sesizat dispariția operelor de artă a fost Liviu Groza, fiul fostului demnitar. În sesizare, acesta l-a acuzat de furt pe un alt moștenitor, Victor Groza, un nepot al fostului premier comunist.
Victor Groza este indicat de restul moștenitorilor că și-a însușit din casa memorială Petru Groza, din Deva, mai multe tablouri, dar și arhiva personală a fostului mare demnitar PCR. Conform reclamației, tablourile furate au fost înstrăinate la o licitație. În urma vânzării acestora, Victor Groza ar fi încasat 150.000 de euro, bani pe care nu i-a împărțit, însă, cu ceilalți moștenitori, așa cum ar fi fost firesc.
Reprezentanți ai Poliției Române au precizat pentru Evz că încă se verifică dacă dispariția tablourilor a fost favorizată de o parte dintre moștenitori.
Colecția comunistului Groza a mai fost ținta jafurilor. Gheorghe Gătăiţanu, un dealer de obiecte de artă din Timişoara, este și el anchetat pentru furtul mai multor tablouri valoroase din vila familiei Groza. Infracţiunile au avut loc în anii 2004 – 2005. Gătăițanu ar fi fost cel care, cu ajutorul paznicului operelor de artă, le-a înlocuit cu falsuri.
Petru Groza a fost avocat, moșier cu o avere impresionantă și om politic. Sub conducerea Guvernului Groza a avut loc abdicarea Regelui Mihai și transformarea regatului în Republica Populară Română. Petru Groza a murit pe data de 7 ianuarie 1958, la 73 de ani.