URAGANE, inundaţii, incendii şi CUTREMURE. Anul 2018 a fost marcat de CALAMITĂŢI naturale

URAGANE, inundaţii, incendii şi CUTREMURE. Anul 2018 a fost marcat de CALAMITĂŢI naturale

În 2018 au avut loc numeroase calamităţi naturale, cu numeroase victime omeneşti, provocate de inundaţiile care au urmat uraganelor Michael şi Florence din Statele Unite, incendiilor în California şi Grecia sau cutremurelor care au lovit Indonezia.

Ultimul eveniment natural major a avut loc duminică 23 decembrie în zona Strâmtorii Sunda din Indonezia când erupţia vulcanului Krakatoa a provocat un val tsunami care a măturat practic plajele din zona de coastă a arhipelagului indonezian. Sute de case au fost distruse, iar 429 de persoane au murit, aproape 1.500 au fost rănite şi peste 150 sunt considerate dispărute.

Un val tsunami de doi metri a lovit localitatea Palu situată pe insula Sulawesi din Indonezia. Valul seismic s-a format în urma cutremurului de magnitudine 7,5 care a avut loc pe 28 septembrie. Peeste 2.000 de persoane au decedat, mii de persoane au fost rănite şi alte câteva mii de victime au fost îngropate sub dărâmături.

În Grecia, ciclonul Zorbas a provocat inundaţii în Grecia la sfârşitul lunii septembrie, în special în regiunea Messinia din Peloponez.

Ne puteți urmări și pe Google News

Loalităţile din regiunea Messinia din Peloponez au fost lovite de ciclonul Zorbas, care a provocat inundaţii şi alunecări de teren, drumurile, străzile, casele şi magazinele fiind inundate, în special în zonele Corinthos, Koroni, Finikounda şi Methoni, dărâmând copacii şi scufundând vasele de pescuit şi iahturile.

În Statele Unite, cel puţin 37 de persoane au murit în urma uraganului Florence, care a afectat la începutul lunii septembrie statele americane Carolina de Nord, Carolina de Sud şi Virginia şi care a forţat evacuarea a peste un milion de persoane. Dintre cele 37 de decese confirmate, 27 s-au înregistrat în Carolina de Nord. Aproximativ 1,5 milioane de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele din cauza uraganului unde rafalele de vânt au atins viteze de până la 225 km/h.

Un al doilea urgan care a lovit SUA, a fost Michael, care a distrus zona de coastă din nord-vestul Floridei, cu vânturi de până la 250 km pe oră şi a produs foarte multe pagube materiale. Michael a ucis 20 de persoane în Florida, cinci în Virginia, trei în Carolina de Nord şi una în Georgia, potrivit rapoartelor oficiale. Inundaţiile cauzate de uragan s-au produs în zona Panhandle / Apalachicola. În Panama City, rafalele de vânt de 160 de kilometri pe oră au doborât numeroşi copaci, avariind locuinţe şi autoturisme.

Nigeria a fost afectată de inundaţii în septembrie, apele revărsate provocând moartea a 100 de persoane din zece state, a anunţat agenţia nigeriană pentru urgenţe şi dezastre.

Şi în India, apoape 400 de persoane şi-au pierdut viaţa în luna august în uma inundaţiilor provocate de muson în statul Kerala. Peste un milion de persoane au fost evacuate şi trimise în zeci de mii de refugii de pe teritoriul ţării. Sute de sate au fost inundate, iar peste mii de de kilometri de drumuri şi căi ferate au fost parţial sau total distruse, au anunţat oficialii indieni. Inundaţia din statul Kerala este cea mai gravă din ultimul secol din India.

Tot în 2018, incendiile au devastat Grecia, cel puţin 91 de persoane au decedat, 550 au fost rănite, iar 25 au fost date dispărute, în urma incendiilor de vegetaţie care au devastat la sfârşitul lunii iulie regiunea Atenei. Marea majoritate a victimelor au decedat în mod direct din cauza incendiilor de vegetaţie, însă câteva persoane s-au înecat încercând să scape de flăcări. Vântul puternic şi seceta a favorizat răspândirea focului spre zonele rezidenţiale, sute de persoane fiind nevoite să se refugieze în mare pentru a scăpa de flăcări.

California s-a confruntat în toamna lui 2018 cu cele mai grave incendii de vegetaţie înregistrate în acest stat, al căror bilanţ este de cel puţin 88 de morţi, 49 de dispăruţi, iar aproximativ 18.000 de clădiri au fost distruse de flăcări, au anunţat autorităţile din Statele Unite. Paradise, un oraş de 27.000 de locuitori a fost în mare parte distrus de focul ucigaş numit Camp Fire. Peste 8.800 de clădiri, majoritatea case, au ars din temelii în Paradise şi împrejurimi, transmite Mediafax.