Comisiile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților au început, vineri dimineață, dezbaterile privind proiectul legii bugetului de stat și al legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017. Bugetul pe anul în curs este construit pe o creștere economică de 5,2% , iar Parlamentul urmează să dea votul final asupra celor două acte normative marți, 7 februarie, într-o ședință de plen comun care va începe la ora 10,00. IATĂ SITUAȚIA PE MINISTERE:
MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE: Bugetul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a primit vineri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite din Parlament.Ministerul va primi în 2017 un buget de 768 de milioane de lei.
AUTORITATEA NAȚIONALĂ SANITAR VETERINARĂ ȘI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELOR: Bugetul Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru anul 2017, de 630 de milioane de lei, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de Agricultură reunite din Parlament, cu 20 de voturi „pentru” și 6 „împotrivă”.
MINISTERUL TINERETULUI ȘI SPORTULUI: Comisiile reunite pentru învățământ, știință, tineret și sport ale Parlamentului au avizat favorabil, vineri, cu 19 voturi „pentru” și 9 „împotrivă”, bugetul Ministerului Tineretului și Sportului. Pentru 2017 ministerul are un buget de 413.878.000 lei, din care de la bugetul de stat vin 316.348.000 lei, iar venituri proprii 115.530.000 lei.
MINISTERUL COMUNICAȚIILOR: Bugetul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) a primit aviz favorabil, de comisiile reunite de specialitate din Parlament, cu majoritate de voturi. Membrii Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților, respectiv cei ai Comisiei Economice, Industrii și Servicii din Senat au dat 11 voturi „pentru” și 4 „împotrivă”
ACADEMIA ROMÂNĂ - Comisiile reunite pentru învățământ, știință, tineret și sport ale Parlamentului au avizat favorabil, cu 17 voturi „pentru”, 6 „împotrivă” și o „abținere”, bugetul Academiei Române. Bugetul total aprobat al instituției este de 397,216 milioane de lei.
ACADEMIA OAMENILOR DE ȘTIINȚĂ: Comisiile de specialitate au avizat favorabil, cu 18 voturi „pentru” și 8 „împotrivă”, bugetul Academiei Oamenilor de Știință din România, care este de 7.164.000 de lei. A fost avizată, de asemenea, și creșterea cu 400.000 de lei a acestui buget, cu condiția ca AOSR să transmită în scris un amendament prin care să solicite această suplimentare.
MINISTERUL CULTURII : Comisiile de cultură ale Parlamentului au avizat vineri, favorabil, proiectul de buget pe 2017 al Ministerului Culturii și Identității Naționale, cu un amendament referitor la restaurarea Castelului Rhedey din Sângeorgiu de Pădure, județul Mureș. În proietul de buget, Ministerul Culturii are alocat, pentru anul 2017, suma totală de 766,177 milioane lei, în creștere cu 51,16% față de anul precedent.
CONSILIUL PENTRU PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI: Bugetul Consiliul de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități a fost avizat favorabil, vineri, de comisiile parlamentare de specialitate, cu 23 voturi „pentru”, 8 „împotrivă” și două „abțineri”. Consiliul are un buget de un milion de lei în 2017, în creștere cu 5,26% față de execuția pe anul 2016.
MINISTERUL AFACERILOR INTERNE: Comisiile parlamentare reunite pentru apărare, ordine publică și siguranță națională au avizat cu majoritate de voturi, bugetul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Toate amendamentele prezentate au fost respinse. "Pentru anul 2017, limitele de cheltuieli aprobate de Guvern pentru Ministerul Afacerilor Interne sunt în sumă totală de 11.287.000 lei, din care la sursa buget de stat 10.835.247 lei", a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan, potrivit Agerpres. Potrivit proiectului de buget, suma alocată MAI este cu 4,49% mai mică decât în anul precedent.
CONSILIUL NAȚIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINĂRII: Comisiile pentru drepturile omului, culte și minorități din Camera Deputaților și Senat au avizat vineri favorabil bugetul alocat pentru anul 2017 Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). CNCD are alocat pentru anul 2017 un buget de 5.224 mii lei, în scădere cu 10,02% față de execuția preliminară din anul 2016.
MINISTERUL ENERGIEI: Bugetul Ministerului Energiei a primit aviz favorabil de la comisiile reunite de specialitate din Parlament, cu 36 de voturi „pentru” și 15 „împotrivă”. Instituția va avea, anul acesta, un buget de 205,8 milioane de lei, cu 53% mai mic decât execuția preliminată a anului trecut.
MINISTERUL MUNCII ȘI JUSTIȚIEI SOCIALE: Bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale a fost avizat favorabil vineri de comisiile de specialitate din Parlament, cu 23 voturi „pentru” și 10 „împotrivă”. Ministerul Muncii are are alocată de la bugetul de stat suma de 35,83 miliarde lei, în creștere cu 0,12% comparativ față de 2016, potrivit proiectului.
SECRETARIATUL GENERAL AL GUVERNULUI: Comisiile reunite pentru economie, industrii și servicii din Parlament au avizat vineri favorabil bugetul Secretariatului General al Guvernului cu 33 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” și 5 „abțineri”. Instituția are alocată de la bugetul de stat o sumă de peste 872,1 milioane lei, în scădere cu 2,51% comparativ cu anul precedent.
CONSILIUL CONCURENȚEI: Bugetul Consiliului Concurenței a primit, vineri, aviz favorabil de la comisiile reunite de specialitate din Parlament. Consiliul Concurenței va primi în 2017 de la bugetul de stat o sumă de 44 milioane de lei, mai mică cu 4,69% față de execuția pe anul trecut.
CONSILIUL NAȚIONAL PENTRU SOLUȚIONAREA CONTESTAȚIILOR: Comisiile reunite pentru economie, industrii și servicii din Parlament au avizat vineri favorabil bugetul Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) cu 36 voturi „pentru”, 8 „împotrivă” și 5 „abțineri”. Consiliul are alocată de la bugetul de stat o sumă de peste 10,9 milioane lei, în scădere cu 0,84% comparativ cu anul precedent.
MINISTERUL TURISMULUI: Comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului au avizat, vineri, favorabil bugetul Ministerului Turismului care va avea în 2017 o finanțare bugetară de 80 de milioane de lei. Bugetul Turismului este mai mare cu 31 de milioane de lei față de 2016 și a fost aprobat cu 29 voturi „pentru”, 13 „împotrivă” și o „abținere”.
ASIGURĂRILE SOCIALE DE STAT: Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost avizat favorabil cu 21 de voturi „pentru„ și 6 „împotrivă”, de comisiile parlamentare de specialitate reunite. Bugetul asigurărilor sociale de stat este programat pentru anul 2017 cu un excedent de 281,6 milioane de lei care reprezintă rezultatul financiar al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, conform proiectului publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Pentru anul 2017, din totalul veniturilor bugetare estimate la 57,087 miliarde de lei, 75,1% urmează să se încaseze din contribuțiile pentru asigurări sociale ale sistemului public de pensii, 0,2% din venituri nefiscale și 24,7% subvenții primite de la bugetul de stat. Din totalul veniturilor bugetare, 56,675 miliarde de lei revin sistemului public de pensii (99,3%) și 411,7 milioane lei sunt alocate sistemului asigurărilor de accidente de muncă și boli profesionale (0,7%). Veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, sunt diminuate cu suma de 7,020 miliarde de lei aferentă Pilonului II de pensii.
MINISTERUL PENTRU MEDIUL DE AFACERI, COMERȚ ȘI ANTREPRENORIAT: Comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului au avizat, vineri, favorabil bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, care va avea în 2017 o finanțare bugetară de 1,99 miliarde de lei. A fost avizat cu 32 de voturi „pentru” și 13 „împotrivă”.
MINISTERUL ECONOMIEI: Comisiile reunite pentru economie, industrii și servicii din Parlament au avizat vineri favorabil bugetul Ministerul Economiei pe anul 2017, cu 31 voturi „pentru„ și 15 „împotrivă”, toate amendamentele prezentate fiind respinse. El are alocată de la bugetul de stat o sumă de 225 milioane de lei pentru anul 2017, în creștere cu 23,89% comparativ cu anul trecut. Pentru deplasări, bugetul ministerului a crescut cu 30,17%, la 2,1 milioane lei, din care pentru cele din străinătate sunt alocate 842.000 lei.