Evenimentul Zilei > EVZ Special > Unul dintre cei mai puternici adversari ai lui Aleksandr Lukașenko a fost anihilat și riscă ani grei de închisoare
Unul dintre cei mai puternici adversari ai lui Aleksandr Lukașenko a fost anihilat și riscă ani grei de închisoare

Unul dintre cei mai puternici adversari ai lui Aleksandr Lukașenko a fost anihilat și riscă ani grei de închisoare

Bulancher Viktor Babarîko, unul dintre cei mai puternici opozanți ai lui Aleksandr Lukașenko ar putea să stea mulți ani după gratii, după ce a fost acuzat de corupție.

Parchetul din Belarus a cerut o pedeapsă cu 15 ani de închisoare împotriva fostului bancher Viktor Babarîko, considerat a fi unul dintre cei mai puternici rivali ai lui Aleksandr Lukaşenko înaintea lansării campaniei prezidenţiale din 2020. El nu a mai putut să candideze, deoarece a fost arestat.

Adversarul lui Alexsandr Lukașenko riscă ani grei de închisoare

Acuzațiile sunt legate de corupție, dar presa din Rusia a vorbit despre faptul că Babarîko era văzut de Lukaşenko drept candidatul Moscovei la alegeri. În acea vreme, liderul de la Minsk acuza Rusia de amestec în afacerile țării sale.

Rechizitoriul a fost pronunţat, marţi, după patru luni şi jumătate de proces, potrivit unui jurnalist independent prezent la tribunal.

Babarîko, 57 de ani, intenţiona să se prezinte la alegerile prezidenţiale din august 2020 împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, dar acest fost bancher, considerat a fi cel mai serios concurent împotriva şefului statului, a fost arestat cu câteva săptămâni înainte de scrutin, conform Agerpres.

Acuzațiile care i se aduc bancherului

Bancherul este acuzat de KGB, serviciile de securitate din Belarus, că ‘a primit mită într-o cantitate deosebit de mare de la un grup organizat’ în perioada în care s-a aflat la conducerea Belgazprombank, o filială belarusă a unei bănci aparţinând gigantului rusesc de gaze Gazprom.

Parchetul a cerut marţi 15 ani de închisoare pentru acest cap de acuzare, potrivit media locale. Alţi şapte inculpaţi în acelaşi dosar, care au pledat vinovat şi au depus mărturie împotriva lui Babarîko, riscă pedepse mai uşoare, de la trei la şase ani şi jumătate de închisoare.

Arestarea lui Babarîko în iunie 2020 a făcut ca echipele de campanie ale diferiţilor critici ai regimului să-şi unească eforturile şi să o susţină pe Svetlana Tihanovskaia, al cărei soţ – un cunoscut blogger – fusese şi el arestat. Serghei Tihanovski se află şi astăzi în închisoare, iar soţia sa cu cei doi copii mici ai lor – în exil, după ce l-a înfruntat pe Lukaşenko în alegeri.

Belarus marcată de proteste după realegerea actualului președinte

Anunţul realegerii lui Lukaşenko a declanşat o mişcare de protest, care a scos în stradă timp de mai multe luni zeci de mii de oameni, însă a fost reprimată cu brutalitate de către regim. Uniunea Europeană, SUA, Marea Britanie şi Canada au decis să impună sancţiuni pentru zeci de responsabili belaruşi şi companii având legătură cu puterea de la Minsk.

Un total de 78 de nume de oficiali şi opt entităţi au fost adăugate pe lista belaruşilor sancţionaţi pentru reprimarea opoziţiei şi deturnarea unui avion Ryanair, care survola Belarus la 23 mai, pentru a aresta doi dintre pasagerii săi, jurnalistul disident belarus Roman Protasevici şi prietena sa Sofia Sapega, de naţionalitate rusă.

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: