Unul dintre susținătorii Laurei Codruța Kovesi, senatorul republican John McCain, s-a stins din viață. La începutul lunii august, John McCain împreună cu democratul Christopher Murphy au atenționat Guvernul României că a greșit atunci când a îndepărtat-o pe Laura Codruța Kovesi de la conducerea DNA. Ei i-au trimis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă și au fost nemulțumiți de lipsa unui răspuns.
Duminică dimineața, CNN a anunțat că senatorul John McCain a murit la vârsta de 81 de ani, după o luptă aprigă cu cancerul. Teribila boală îi afectase deja creierul.
Un purtător de cuvânt al Biroului senatorului a făcut anunțul: „Senatorul John Sidney McCain al III-lea a murit la 16:28, pe 25 august, 2018. La momentul trecerii lui în nefiinţă, soţia sa Cindy şi familia erau alături de el. A slujit cu loialitate Statele Unite ale Americii timp de 60 de ani.” În urmă cu două zile, familia acestuia a anunţat că Mc Cain şi-a întrerupt tratamentul pentru forma de cancer la creier de care suferea.
Senatorul republican John McCain și democratul Christopher Murphy au făcut front comun pentru Kovesi și, „în calitate de susţinători puternici ai relaţiei dintre SUA şi România”, au deplâns faptul că președintele Klaus Iohannis a revocat-o pe șefa DNA. „Vă scriem astăzi despre lupta în curs de desfăşurare a României împotriva corupţiei. Ca susţinători puternici ai relaţiei dintre SUA şi România, am remarcat cu regret că preşedintele Klaus Iohannis a fost obligat recent, prin decizia unei instanţe, să o demită pe Laura Codruţa Kovesi, procurorul-șef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Deşi procedura judiciară este o problemă internă, cerem guvernului României să nu dea înapoi în lupta importantă împotriva corupţiei”, se arată în documentul transmis de politicienii americani. Aceștia s-au declarat îngrijorați de continuarea luptei anticorupție fără Kovesi la conducerea instituției. „Conducerea lui Kovesi la Direcția Anticorupție a fost recunoscută în întreaga lume ca dovadă a angajamentului puternic al României de a lupta împotriva corupției. Îndepărtarea ei, mpreună cu reformele judiciare recente și legislația propusă pentru a incrimina anumite infracțiuni de corupție, ridică întrebări îngrijorătoare cu privire la disponibilitatea guvernului de a monitoriza crimele financiare și de a meține răspunderea oficiilor de nivel înalt”, susțin semnatarii documentului.
Nemulțumit că premierul nu a dat un răspuns, senatorul McCain a postat scrisoarea și pe pagina lui.
Ministerul de Externe a reacționat imediat și a interpretat documentul în stil diplomatic. „Sunt câteva elemente fundamentale, primul este elementul care se referă la succesele înregistrate de România în lupta împotriva corupţiei şi în construirea unui sistem democratic, ceea ce pentru noi este o garanţie foarte solidă a modului în care s-au dezvoltat aceste activităţi. Se face o referire şi la anumite abuzuri care ar fi existat. Aşa este”, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu în 7 august, la bilanțul a șase luni de mandat. Șeful Diplomației române a apreciat că „în acelaşi timp, scrisoarea are şi un mesaj foarte clar de dorinţă de a continua activităţile care să conducă la combaterea corupţiei în România şi disponibilitatea Senatului american de dialog pe această temă cu autorităţile române”.
John McCain a candidat la președinția SUA și a fost președintele Comisiei pentru Forțele Armate în cadrul Senatului american. Vârsta şi starea sa de sănătate au fost un subiect al campaniei prezidenţiale din 2008, când a fos învins de Barack Obama.
Christopher Murphy este membru al Comisiei Senatoriale pentru relații externe.