GREVA FOAMEI a angajaţiilor de la CET Brăila i-a trezit pe guvernanţi. Se va discuta salvarea centralelor falimentare

Unul dintre cei cinci angajaţi ai CET Brăila, aflaţi de cinci zile în greva foamei, a ajuns la spital, după ce indicele glicemic i-a scăzut sub 52, iar medicii au stabilit că trebuie să-i administreze perfuzii

UPDATE. Protestatarii au renunţat la greva foamei după ce autorităţile locale au luat decizia de a discuta mâine în Consiliul Local Brăila despre situaţia CET-ului din oraş. În plus, în urma grevei, autorităţile de la Bucureşti au decis să facă o întâlnire pe 15 octombrie la Ministerul Administraţiei cu specialişti din Ministerul Economiei şi Ministerul de Finanţe pentru a vedea cum pot fi salvate CET-urile din ţară, majoritatea lor fiind în faliment. Potrivit liderului Sindicatului Liber CET, Gheorghiţă Pîrlog, Georgel Cristescu, de 45 de ani, operator termoficare, a fost luat cu salvarea după ce asistenta venită să le monitorizeze starea de sănătate a constatat că organismul acestuia cedase.

''Colegul nostru a fost luat cu salvarea şi dus la spital, iar locul lui a fost luat de un altul, aşa că suntem iarăşi cinci în echipă. Este vizibil că toţi colegii aflaţi în greva foamei sunt afectaţi fizic, dar nu ne lăsăm. Până nu ne dau banii, nu încetăm protestul. Cei de la primărie nu au venit nici măcar cu o sticlă cu apă la noi. O să ne mutăm cu protestele în faţa primăriei, să cerem demisia primarului'', a declarat Gheorghiţă Pîrlog.

Proteste şi în curtea unităţii În afară de cei cinci angajaţi aflaţi în greva foamei, protest care se desfăşoară în biroul directorului, alţi două sute protestează în curtea instituţiei, motivele fiind acelea că nu şi-au primit în ultimele trei luni salariile şi bonurile de masă.

Liderul Sindicatului Liber CET le-a lansat invitaţia de a se alătura protestului şi celor 5.000 de abonaţi ai CET Brăila, având în vedere că soarta sistemului centralizat de încălzire este incertă în această iarnă.

''Doresc să lansez invitaţia de a ni se alătura şi abonaţii sistemului centralizat de încălzire, să protestăm împreună pentru că sistemul riscă să nu se pornească în acest sezon rece. După cum evoluează lucrurile, nu există şanse să pornească la venirea frigului centrala de la km 10, pentru a asigura energie termică tuturor abonaţilor'', a explicat Pîrlog.

Primarul de Brăila, Aurel Simionescu, a declarat, referitor la greva foamei declanşată la CET, că aceasta nu este o soluţie pentru rezolvarea problemei, ci singura rezolvare vine din colectarea datoriilor pe care brăileni le au către CET şi care se ridică la 13 milioane de lei.

''Am discutat cu sindicaliştii CET de mai multe ori şi le-am spus că nu cred că aceasta este soluţia. Nu aşa se rezolvă. Trebuie să ne mobilizăm, să adunăm banii, este singura soluţie pe care o avem. Ne-am mobilizat şi am intervenit şi cu Poliţia Locală pentru recuperarea datoriilor de la populaţie. Trebuie să continuăm pentru că sumele vin din această sursă'', a declarat Simionescu.

SC CET SA Brăila, care are 370 de angajaţi, trece de mulţi ani printr-o situaţie financiară gravă, care a culminat iarna trecută cu debranşarea în masă a tuturor proprietarilor de apartamente cuplaţi la sistemul centralizat de încălzire, ca urmare a întreruperii alimentării cu gaz a CET-ului.

Asociaţiile de proprietari datorează CET-ului 13 milioane de lei, iar CET-ul datorează la rândul lui către furnizorul de gaze 10 milioane de lei şi către AVAS 3,4 milioane de dolari, în vreme ce toate activele societăţii se află sub sechestru asiguratoriu.