Unul din marile romane ale literaturii mondiale devine spectacol de teatru la Timișoara

Unul din marile romane ale literaturii mondiale devine spectacol de teatru la Timișoara

Unul din marile romane ale literaturii universale ajunge pe scena Teatrului Național din Timișoara. Deja au început repetițiile.

Teatrul Național a dat startul repetițiilor la un nou spectacol, adaptare a unuia dintre marile romane ale culturii universale: Mătușa Julia și condeierul de Mario Vargas Llosa.

”Personaje savuroase, comice,  pline de viață și de imaginație ne fac părtași la un adevărat slalom între realitate și ficțiune, între iluzie, adevăr și minciună, între mentalul colectiv și micile scandaluri de familie”, transmite Codruța Popov, consultantul artistic al Naționalului de pe Bega.

Spectacolul, în adaptarea și regia lui Sabin Popescu, reunește o echipă artistică formată din actorii Matei Chioariu, Bogdan Spiridon, Luminița Tulgara, Cătălin Ursu, Cristian Szekeres, Daniela Bostan / Mirela Puia, Geta Medinski (scenografia), Sebastian Hamburger (sound design și video) și Florin Putere (light design). Premiera este programată în 18 octombrie, la Studio „Uțu Strugari”.

Ne puteți urmări și pe Google News

A doua premieră deschide FEST - FDR

Tot sub semnul literaturii stă și al doilea proiect de toamnă al timișorenilor. Este vorba despre scenariul realizat de Călin Ciobotari după îndrăgitul roman al lui Dan Lungu, Sunt o babă comunistă.

”După comediile de mare succes din repertoriul Teatrului Național din Timișoara - M-am hotărât să devin prost și Billy Mincinosul - regizoarea Antonella Cornici revine cu această poveste tragi-comică care, cu mult umor și cu multă luciditate, pune în discuție dilema de viață a unei generații întregi și oferă, dincolo de umor, de muzică și de lumină, un moment de reflecție și de reală comunicare pe un subiect care, de obicei, acutizează relațiile dintre oameni, chiar între membrii aceleiași familii”, mai soune consultantul artistic al Naționalului.

Distribuția spectacolului îi reunește pe actorii Claudia Ieremia, Ion Rizea, Matei Chioariu, Iuliana Crăescu, Roberta Popa Ionescu, Călin Stanciu jr., Ana Maria Cojocaru, Doru Iosif, Alecu Reus și Cristian Szekeres, cărora lise alătură Inocențiu Ieremia (scenografia), Victoria Bucun (coregrafia), Andrei Cozlac (video design) și Sebastian Hamburger (sound design). Premiera  va deschide cea de-a XXIV-a ediția a FEST-FDR,  în 3 noiembrie, la Sala 2.

Stagiune dinamică

Teatrul Național din Timișoara deschide Stagiunea 2019-2020 cu o serie de spectacole care au trecut proba publicului, dar și a timpului, spectacole incitante, pline de provocări, care provoacă în egală măsură mintea și sufletul, emoția și inteligența.

Totodată, Teatrul Național se redeschide tuturor artelor, prin implicarea ca partener strategic al Bienalei Art Encounters. Nu în ultimul rând, două noi spectacole au intrat în repetiții, urmând să iasă la rampă în perioada care urmează.

”Iată, așadar, că noua stagiune a Teatrului Național din Timișoara oferă spectatorilor săi un spațiu de întâlnire și de dialog între oameni și între diferite forme de artă și își consolidează locul în comunitate ca spațiu dedicat comunicării, descoperirilor și regăsirii, un spațiu necesar atât din perspectiva individuală, cât și din cea socială”, a conchis reprezentanta Teatrului Național din Timișoara.

Foto: Adrian Pîclișan