Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a reacţionat, marţi, după gafa diplomatică de proporţii din discursul preşedintelui Germaniei Joachim Gauck, care a confundat a treia putere în stat – cea judecătorească – cu Direcţia Naţională Anticorupţie.
Totul a fost pus apoi pe seama unei greşeli de traducere, însă iată cum suna declaraţia iniţială a preşedintelui Germaniei: „Aș dori să subliniez în mod deosebit activitatea DNA de la care pornește un semnal îndreptat nu doar către economie, mediul de afaceri, ci și către politic. Este unul dintre pilonii principali ai procesului de reformă. Noi calculăm că în societate există conflicte și dorim să consolidăm activitatea, de pildă, a DNA, ca a treia putere în stat”.
UNJR a criticat, într-un comunicat dat publicităţii marţi, „ uşurinţa cu care Administraţia Prezidenţială” şi o parte din presă „au promovat eroarea de traducere care a permis transmiterea către cetăţenii României a ideii că preşedintele Germaniei ar susţine consolidarea DNA în locul justiţiei”, ca a treia putere în stat.
„UNJR subliniează că evaluarea întregului sistem judiciar din România exclusiv prin prisma luptei anticorupţie este nu doar complet greşită, ci şi foarte periculoasă, deoarece se crează o perspectivă complet distorsionată asupra a înseşi noţiunii de justiţie şi a realităţii din sălile de judecată. În instanţele de judecată din România sunt milioane de cazuri pe rol anual, milioane de oameni căutându-şi dreptatea în sălile de judecată. Între aceste milioane de cazuri, dosarele având ca obiect fapte de corupţie reprezintă un foarte mic procent dintre acestea”, arată UNJR.
Totodată, Uniunea judecătorilor precizează că puterea judecatorească se exercită de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege. „Justiţia, aşadar, se îndeplineşte exclusiv de către judecători, care sunt independenţi şi se supun numai legii. Procurorii, pe de alta parte, îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei. Parchetele funcţioneaza pe lângă instanţele de judecată, conduc şi supravegheaza activitatea de cercetare penală a poliţiei judiciare, în condiţiile legii”, se mai arată în comunicat.
UNJR e de părere că „discursul public eronat, inclusiv de la nivel de ambasade, ce a asimilat justiţia cu lupta împotriva corupţiei, a creat premisele acestei grave erori, care e de neconceput în orice stat democratic”.