UNIVERSITĂŢI PUTRED DE CORUPTE. Dosarul ”Injecție cu ȘPAGĂ în roșii, lubenițe și euro”: Profesorii șpăgari de la UMF Craiova au fost suspendați | DEZVĂLUIRI

UNIVERSITĂŢI PUTRED DE CORUPTE. Dosarul ”Injecție cu ȘPAGĂ în roșii, lubenițe și euro”: Profesorii șpăgari de la UMF Craiova au fost suspendați | DEZVĂLUIRI

Profesorii de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Craiova sunt acuzaţi că au cerut de la studenţi sume cuprinse între 50 şi 100 de euro, în schimbul promovării examenelor.

Cele cinci cadre didactice, urmărite penal pentru că ar fi solicitat șpăgi studenților de la UMF Craiova, au fost suspendate luni din funcții de către conducerea universității.

Trei dintre universitari au fost scoși și din activitatea pe care o desfășurau la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC ) din cadrul Parchetului General au început urmărirea penală pentru Lucica Roşu, Cristina Petrică, Dănuţ Firu şi Daniela Denisa Cernea, acuzaţi de luare de mită şi Bogdan Cotoi, cercetat pentru complicitate la luarea de mită şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul celor cinci profesori, procurorii au dispus măsura controlului judiciar, pe toată durata măsurii fiindu-le interzisă exercitarea profesiei de cadru didactic.

Bani și bijuterii

Într-o descindere de proporții, optzeci de persoane, profesori și studenți, au fost aduse cu mandat la audieri saptamâna trecută. Percheziţiile de la Craiova au vizat și sediile Spitalului Judeţean de Urgență Craiova, şi sediul Direcţiei de Sănătate Publică.

În acelaşi dosar, Raluca Eugenia Iovan (secretară) este cercetată pentru trafic de influenţă şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Parchetul mai transmite că, în urma percheziţiilor efectuate luni, au fost identificate şi indisponibilizate sume în lei şi valută (55.423 lei, 13.760 euro), precum şi sume în diferite alte valute, fiind ridicate înscrisuri şi bijuterii din aur (peste 500 de piese).

Potrivit anchetatorilor, cadrele universitare de la UMF Craiova vindeau nota de trecere la examene cu 50 și 100 de euro. Mita era dată de studenți în birou sau în mașină. Este vorba de Facultățile de Medicină Generală, Dentară și de Moașe și Asistență Medicală. Anchetatorii au ca probe denunţuri ale unor studenţi, filaje şi interceptări. Unii dintre studenții plăteau direct sau făceau chetă pentru mită, pentru a trece examenul.

Pocurorii SUPC au descoperit la percheziții, acasă la cadrele universitare, zeci de bijuterii de aur. Doar la o singură profesoară au fost găsite 100 de bijuterii. În unele cazuri, podoabele de aur au fost găsite în pungi pentru cadouri, nu apucaseră se le deschidă.

„Se știa, în Universitate, că profesorii preferă obiectele de aur scumpe”, spun anchetatorii.

Ancheta în acest caz este coordonată de procurorul SUPC Denisa Cristodor, iar la anchetă au colaborat ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție (DGA) și SRI - Dolj. Cristodor este unul dintre anchetatorii care a făcut mai multe dosare de corupție universitară:

„Cazul UMF București”- i-a trimis în judecată pe directorii administrativ și tehnic, „Șpagă la ASE” - l-a trimis în judecată pe fostul prodecan al Facultății de Finanțe-Bănci, condamnat la 6 ani de închisoare, și al „Mitei pentru diplome de licență” de la Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad.