Ziua Justiţiei Române trebuie să readucă în viaţa tuturor respectul faţă de judecători, procurori, grefieri, lucrătorii de poliţie judiciară, experţi, consilieri de probaţiune, care cu dedicaţie şi efort contribuie la înfăptuirea dreptăţii. În acest context preşedintele Dragoş Călin acuză de ipocrizie Consiliul Superior al Magistraturii, care a înţeles că restricţiile bugetare nu sunt valabile şi pentru ei.
"Cu toate acestea, ne exprimăm dezamăgirea faţă de ipocrizia Consiliului Superior al Magistraturii, care încă o dată confirmată, prin acordarea unor premii propriilor angajaţi, fapt care concurează la crearea unei imagini negative asupra întregii categorii a magistraţilor, a căror activitate este ameninţată cu un blocaj, din pricina lipsei fondurilor necesare unei funcţionări decente.
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România înţelege să transmită tuturor colegilor care contribuie la respectarea democraţiei, prin suveranitatea legii, la domnia statului de drept, prin realizarea justiţiei, zi de zi, cu onestitate, demnitate şi respect, La mulţi ani! Suntem convinşi că justiţia se realizează de dumneavoastră, cei mulţi şi necunoscuţi, prin devotament şi profesionalism, în beneficiul tuturor cetăţenilor României", se arată în comunicatul transmis de judecător Dragoş Călin, vicepreşedinte al UNJR.
Magistraţii din Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au primit, joi, câte o primă cu ocazia Zilei Justiţiei, Biroul de presă al Consiliului susţinând că este vorba despre o sumă modică.
Unii magistraţi din CSM au încasat şi 2.000 de lei, potrivit unor surse din magistratură.
Informaţia potrivit căreia magistraţii din CSM au primit bani de Ziua Justiţiei a provocat nemulţumiri în rândul magistraţilor de la instanţe şi parchete, cu atât mai mult cu cât, salariile lor s-au redus, pentru că în conformitate cu o hotărâre a Curţii Constituţionale, magistraţii nu vor mai primi un spor salarial de 50 la sută pentru suprasolicitare neuropsihică.