Evenimentul Zilei > International > Uniunea Europeană vrea să înființeze o agenție pentru combaterea spălării banilor
Uniunea Europeană vrea să înființeze o agenție pentru combaterea spălării banilor

Uniunea Europeană vrea să înființeze o agenție pentru combaterea spălării banilor

Situația pare scăpată de sub control în urma unei serii de scandaluri, precum cel care implică Danske Bank din Danemarca. Un scandal de 200 de miliarde de dolari.

Comisia Europeană intenționează să creeze o nouă agenție de supraveghere a banilor murdari. Face parte dintr-un pachet de propuneri legislative, care vizează înăsprirea regulilor și, în același timp, combaterea finanțării terorismului.

Mairead McGuinness, comisar european pentru servicii financiare, a declarat: „În spatele istoriei banilor murdari se află infracțiuni dăunătoare pentru cetățeni, societate, familii și comunități. Combaterea spălării banilor înseamnă o lovitură în inima criminalității. Am examinat unde se află lacunele din cadrul nostru normativ și am spus: ajunge”.

Unele dintre elementele-cheie ale pachetului de combatere a spălării banilor sunt:
– Agenția va supraveghea activitățile financiare transfrontaliere, având puterea de a impune sancțiuni;
– Va verifica furnizorii de criptomonede;
– Va exista o limită pentru plățile în numerar de până la 10.000 de euro.

Țările care nu au adoptat corect directivele existente vor fi acum obligate să aplice regulile în mod uniform. Un factor cheie pentru a evita un fiasco, afirmă membrul Comisiei pentru Buget din Parlamentul European, Eero Heinäluoma: „Există încă state membre care nu au acceptat a patra și a cincea directivă, precum și directiva împotriva spălării banilor. Prin urmare, trebuie să fim siguri că avem aceleași reguli și aceleași șanse de a fi descoperiți, dacă ai acest tip de bani în activități criminale transferați dintr-o țară în alta”.

Timpul este scurt, deoarece peste 150 miliarde de euro din PIB-ul anual al UE este implicat în activități financiare suspecte. Noua agenție de combatere a spălării banilor ar trebui să fie operațională în 2024, cu condiția să aibă undă verde din partea statelor membre și a Parlamentului European.

Și acum începe competiția dintre țările membre pentru a afla ce națiune va găzdui agenția.

 

Sursa

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: