Uniunea Europeană ia în vizor clădirile cu performanțe energetice slabe! Ce măsuri ar putea fi obligată România să ia?

Uniunea Europeană ia în vizor clădirile cu performanțe energetice slabe! Ce măsuri ar putea fi obligată România să ia? Sursa foto: arhiva EVZ

Uniunea Europeană a decis să pună tunurile pe toate statele membre în ceea ce privește clădirile cu o performanță energetică slabă. Fiecare stat în parte ar putea fi obligat să își renoveze aceste clădiri, pentru a reduce emisiile de poluare, dar și consumul de utilități. Subiectul va fi pus pe masa discuției săptămâna viitoare, la următoare întâlnire a Comisiei Europene.

Conform informațiilor oferite de Uniunea Europeană, clădirile ar fi responsabile de peste o treime din poluare, însă și de consumul mare de energie a blocului comunitar. Tocmai din acest motiv, ei urmează să propună săptămâna viitoare o serie de noi măsuri cu privire la clădirile ale căror performanță energetică este slabă. Setul de norme ar putea fi implementat până la finalul acestui deceniu, în ideea de a reduce cât mai mult emisiile de CO2, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Conform studiilor realizate de Europa, peste o treime din emisiile de poluare sunt provenite de la clădiri. Acestea au și un consum extrem de mare de energie, fiind raportat la 40% din consumul blocului comunitar. Aceste două probleme trebuiesc revoltate pentru ca Uniunea Europeană să poată atinge obiectivul stabilit pentru 2030, acela de a reduce cu 55% emisiile de CO2 față de nivelul din 1990.

Noul set de normative cu privire la clădirile cu slabe performanțe energetice ar putea fi propus de Executivul comunitar săptămâna viitoare. Conform surselor citate de Reuters, Comisia Europeană va cere va cere ca toate clădirile aflat în uz care au un certificat de performanță energetică de tip 'G', cel mai slab posibil, să fie renovate astfel încât să ajungă la un nivel mai ridicat de performanță energetică până în 2030. Dacă acest set de măsuri va fi impus, România și restul statelor membre UE vor fi nevoite să renoveze milioane de locuințe, cădiri și centre comerciale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Clădirile cu slabe performanțe energetice ar putea intra în renovare! Comisia Europeană va lua decizia săptămâna viitoare

Printre modurile de îmbunătățire a performanței energetice se numără anveloparea clădirilor sau înlocuirea boilerelor care funcționează pe combustibili fosili cu sisteme de încălzire mai eficiente din punct de vedere al emisiilor de CO2.

Comisia Europeană a decis să impună un nou set de norme după ce prețul gazelor naturale a explodat în ultimele luni. Ei caută să protejeze gospodăriile de facturi mari și scot în evidență importanța renovării clădirilor cu performanțe energetice slabe. Aceste creșteri au dus și la o rezistență din partea statelor membre UE de a impune costuri de CO2 pentru combustibilii folosiți la încălzire. Autoritățile din unele țări sunt de părere că facturile cetățenilor vor crește considerabil. În sprijinul lor, Uniunea vine cu un fond de mai multe miliarde de euro care ar putea fi utilizat pentru a ajuta gospodăriile sărace să investească în renovări.

Propunerea cu privire la noul set de norme pentru clădirile cu performanță energetică slabă este încă în discuție și ar putea să fie modificată înainte de a fi publicată săptămâna viitoare. În plus, va avea nevoie de aprobarea statelor membre și a Parlamentului European, pentru a putea intra în vigoare.