Uniunea Europeană, ”colacul de salvare” al României

Uniunea Europeană, ”colacul de salvare” al României

Și în acest an, românii continuă să aibă încredere în Uniunea Europeană, dovedind astfel, în actualul context al pericolului COVID 19, că se simt protejați de către instituțiile europene în fața provocărilor cu care se confruntă UE. La polul opus sunt țări precum Franța, Belgia, Grecia care consideră că Uniunea se îndreaptă spre o direcție greșită. În concluziile celui mai recent raport național Eurobarometru pentru România, alături de Cipru, țara noastră consideră că Uniunea Europeană ar trebui să aibă resurse financiare mai mari, având în vedere obiectivele sale politice.

Cea mai bună realizare a Uniunii Europene este considerată de către români libera circulație a cetățenilor, bunurilor și serviciilor în interiorul Uniunii, ea fiind menționată într-o pondere similară cu media UE (RO: 26%; UE28: 25%). La nivel european, pacea între statele membre UE este considerată realizarea cea mai importantă (UE28: 34%, RO: 18%), se arată în raportul național Eurobarometru al României

La fel ca în anul precedent, imaginea pe care o au aproximativ jumătate dintre români despre Uniunea Europeană este foarte pozitivă și destul de pozitivă, viitorul Uniunii fiind privit în mod optimist de peste două treimi dintre români (71%, în scădere cu 8 puncte procentuale față de 2018), peste media europeană de 58% (aceeași ca în anul precedent), potrivit unui comunicat al reprezentanței Comisiei Europene în România.

Peste jumătate diintre români cred  că, în general, Uniunea Europeană se îndreaptă în direcţia corectă. Țările care înregistrează un nivel ridicat de încredere în privinţa direcţiei Uniunii Europene sunt Irlanda (54%), România (52%) și Croația (51%). La polul opus, ţările care consideră actuala direcţie ca fiind greşită sunt Belgia (62%), Grecia (61%) și Franța (60%).

Ne puteți urmări și pe Google News

63% dintre români (mult peste media UE28: de 40%) consideră că Uniunea Europeană ar trebui să aibă resurse financiare mai mari, având în vedere obiectivele sale politice, România clasându-se a doua, după Cipru (70%), în lista țărilor ce împărtășesc această opinie.