Uniunea Europeană ameninţă Ungaria, din cauza deficitului excesiv

Ungaria nu a luat nicio măsură efectivă pentru restrângerea deficitului bugetar într-o manieră sustenabilă, potrivit Comisiei Europene, citate de BBC.

În cadrul unui comunicat, Comisia Europeană a anunţat: "Astăzi CE a ajuns la concluzia că Ungaria nu a făcut suficiente progrese pentru o corecţie sustenabilă a deficitului excesiv. Comisia propune trecerea la noul pas în procedura de deficit excesiv, şi recomandă Consiliului de Miniştri să decidă că nu s-a luat nicio măsură pentru reducerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB, într-o manieră sustenabilă".

Prin urmare, se menţionează în comunicatul Comisiei, se va trece la următorul pas în procedura de deficit excesiv, declanşată împotriva ţării.

Unul din efectele nerespectării condiţiilor impuse de CE în cadrul procedurii de deficit excesiv poate fi restricţionarea accesului ţării la fonduri UE.

Potrivit Comisiei Europene, deficitul bugetar al Ungariei a rămas în ţinta de 3% în 2011 doar datorită unor măsuri extraordinare, iar acest trend va continua şi în 2012.

Creditorii externi vor impune, cel mai probabil, condiţii dure Ungariei în această săptămână, în schimbul unor împrumuturi noi.

Analiştii spun că premierul Viktor Orban va trebui să renunţe la unele din măsurile sale neconvenţionale, cum ar fi taxele mai mari pentru bănci şi naţionalizarea sistemului de pensii.

În comunicatul Comisiei, Belgia, Cipru, Malta şi Polonia sunt date drept exemplu ca ţări care au luat măsuri eficiente pentru atingerea ţintelor de deficit.