Unitatea 2 de la Cernavodă s-a deconectat automat de Sistemul Energetic National

Unitatea 2 de la Cernavodă s-a deconectat automat de Sistemul Energetic National

SN Nuclearelectrica SA anunță că Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National in dimineata zilei de 29 augusut 2020, din cauza aparitiei unei disfunctionalitati in partea clasica a unitatii, fara impact pe partea nucleara.

Specialistii CNE Cernavoda lucreaza la remedierea cauzei in vedere reconectarii Unitatii 2 la SEN. Deconectarea automata s-a produs in conditii de siguranta, toate sistemele unitatii functionand conform proiectului. Precizam faptul ca deconectarea automata a Unitatii 2 precum si lucrarile de remediere nu au impact a dvers asupra securitatii nucleare a reactorului, pesonalului unitatii, populatiei si mediului inconjurator. SN Nuclearelectrica SA va reveni cu un comunicat de presa la momentul reconectarii Unitatii 2 la SEN.

Unitățile I și II produc împreună circa 20% din consumul de energie electrică al țării.

Planul inițial, datând de la începutul anilor 1980, prevedea construcția a cinci unități (reactoare). Unitatea I a fost terminată în 1996, are o putere electrică instalată de 706 MW și produce anual circa 5 TWh. Unitatea II a fost conectată la sistemul energetic național pe 7 august și funcționează la parametri nominali din luna septembrie, anul 2007.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reactoarele nucleare de la Cernavodă utilizează tehnologia canadiană cunoscută sub acronimul CANDU. Apa grea, folosită drept moderator, a fost produsă la ROMAG PROD.

Unitățile 3 și 4 se află în conservare încă din 1992. Rata totală de finalizare: circa 15% la Unitatea 3 și 14% la Unitatea  4, constând în lucrări civile la clădirea reactorului, clădirea turbine și clădirea de servicii.

În data de 22.08.2014, Adunarea Generală a Acționarilor SNN a aprobat Strategia de continuare a Proiectului Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă prin lansarea unei proceduri competitive de selectare a unui investitor privat (IP) în vederea constituirii unei societăți, respectiv un joint-venture.  Procedura a fost lansată în data de 27.08.2014, iar prima etapă, cea de calificare s-a încheiat la data de 09.09.2014 odată cu calificarea investitorului China General Nuclear Power Corporation. CGN a fost declarat investitor selectat la data de 17.10.2014 prin semnarea unei Scrisori Comune privind Intenția de Realizare a Proiectului.

În data de 22.10.2015, acționarii SNN au aprobat în Adunarea Generală a Acționarilor semnarea Memorandumului de Înțelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea și dezafectarea Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă, acesta fiind semnat între părți la data de 9.11.2015. În data de 8 mai 2019, SNN și partenerul selectat CGN au semnat Acordul Investitorilor în forma preliminară, pas premergător înființării companiei de proiect responsabilă pentru implementarea proiectului. Compania Joint Venture va avea o durată de 2 ani.

Unitățile 3 și 4 vor crește aportul de energie nucleară în sistemul energetic național la nivelul anilor 2030, prin utilizarea capacităților existente și valorificarea experienței de operare și a capabilității industriei.