Unirea cu Republica Moldova este IMINENTĂ, este de părere un consultant politic

Proiectul de unire al României cu Republica Moldova este mai aproape astăzi decât a fost în 1990, este de părere consultantul politic Cozmin Gușă, care subliniază că acest lucru poate fi realizat, într-un mod pragmatic printr-o negociere cu Vlad Plahotniuc.

Cozmin Gușă susține că am putea aborda o gândire pragmatică în ceea ce privește discursul referitor la Republica Moldova.

"Traian Băsescu a fost președinte 10 ani, a folosit simbolul Moldovei în campania electorală, dar nu a făcut niciun lucru concret pentru unirea României cu Moldova. Eu m-am exprimat foarte rar despre acest aspect, dar astăzi, în ciuda pesimiștilor, unirea mi se pare un lucru foarte apropiat, chiar iminent. Această reașezare a lumilor, această disoluție a proiectului Uniunii Europene, care este limpede, oferă un context nou. Un proiect bilateral, încurajat de forțe emergente în zonă, de unire a României cu Republica Moldova, este la fel de apropiat azi ca la începutul anilor 90, când se luase aproape un fel de decizie geopolitică, inclusiv în congresul SUA și nu fusese contrazisă nici măcar de la Moscova", a spus analistul geopolitic, în emisiunea lui Rareș Bogdan, "Jocuri de Putere".

Cozmin Gușă propune o gândire pragmatică, geopolitică, în privirea proiectului de unire România-Moldova. Dacă acceptăm că Basarabia ar fi confiscată de Plahotniuc, înseamnă că orice proiecte geopolitice în acest moment se pot negocia ușor cu acesta, arată Gușă.

Analistul politic a mai descris și modul în care Rep Moldova a fost acaparată de omul de afaceri Vlad Plahotniuc.

"Cum s-a întâmplat acest lucru: cu acordul marilor puteri, inclusiv al României, și din cauza slăbiciunii politicienilor din Republica Moldova, care s-au lăsat dominați, momiți, păcăliți. Așa e jocul politic, unul e mai tare, altul e mai slab. Dodon, în această poză de grup, intră într-un nivel intermediar, Filat fiind slab și un om care a avut toată puterea, dar a reușit totuși o performanță românească, izolarea în opoziție în 2010 a partidului lui Voronin, care a rămas minoritar și nu a putut să guverneze. Dacă tot a luat acest stat în brațe și îl ține, înseamnă că, dacă se dorește unirea, pe axa Moscova-Washington, a României cu Republica Moldova, atunci se negociază cu Plahotniuc. Dacă se dorește altceva, tot cu Plahotniuc se va discuta deocamdată, pentru că nu este deranjat cu nimic. SIE știe în ce fel Plahotniuc poate fi adus către discuții care să aducă și anumite avantaje pentru statul român. Să ne aducem aminte că președintele Ion Iliescu l-a binecuvântat la Cotroceni pe Vlad Plahotnic, la propunerea fostului ministru al industriilor, Dan Ioan Popescu pentru a prelua o rețea extrem de profitabilă din Republica Moldova. Să nu ne prefacem că nu știm că asta s-a făcut cu acordul președintelui Iliescu și al serviciilor secrete. Fosta conducere a SRI știe, Victor Ponta a apărut în multe poze cu Plahotniuc și știe, Liviu Dragnea s-a dus de multe ori la Chișinău și știe cât poate Plahotniuc. Să nu prefacem că nu știm. A fost lăsat, încurajat, o fi fost agentul nostru, o fi fost agentul lor.. dar această capturare a Moldovei a fost făcută pe fondul slăbiciunii politicenilor din Republica Moldova, care nu au fost încurajați suficient. Pilat a fost încurajat din România, dar se gândea numai la jocul personal de putere, cum să devină mai bogat decât Plahotnic, care fiind bogat deja s-a gândit la putere și l-a adus pe Igor Dodon la putere, într-un joc de păpuși. Toată lumea știe că Dodon este păpușa lui Plahotniuc, nimeni nu se mai îndoiește de asta, toți spun da, domnule, e dibaci, dacă a ajuns să dețină și Guvernul și Președinția", a explicat consultantul politic.