Uninominal cu final aşteptat

Trasarea în interes de partid a colegiilor uninominale în Bucureşti, blatul PSD-PNL şi înţelegerile dintre contracandidaţi fac de pe acum cărţile intrării în parlament.

Dacă votul pe liste a ridicat la rang de politică de partid aranjamentele interne, uninominalul, aşa cum a fost votat în parlament, favorizează blaturile între partide şi între contracandidaţi. O simulare EVZ a împărţirii fotoliilor de parlamentar în Bucureşti, pe baza votului la locale, arată că trasarea graniţelor de colegii, ţinând cont de algoritmul redistribuirii mandatelor, face ca numele viitorilor parlamentari să poată fi anticipat.

La Camera Deputaţilor, PDL ar câştiga 12 mandate (din care 5 atribuite direct), PSD - 11, PNL - 4, iar unul, cel din colegiul D17, ar rămâne pentru redistribuirea naţională. Proporţia se păstrează în linii mari la Senat: PDL - 5 mandate (2 atribuite direct), PSD - 4, PNL - 1, iar două (din colegiile S7 şi S10) rămân pentru faza ulterioară. Jocurile redistribuirii

Hazardul alegerilor a fost mult redus prin delimitarea colegiilor. Graniţele au fost trasate grupând mai multe secţii de votare de la locale, în care scorul este cunoscut. Plecând de la aceste calcule, a fost aplicat algoritmul redistribuirii mandatelor, care nu se iau din start, cu 50%+1 din voturi. Cu rezultatul redistribuirii în mână, candidaţii-vedetă se plasează în colegii care fie le oferă un bun scor de start, fie nu vor ajunge să fie luate de adversari (ex: Călin Popescu- Tăriceanu - colegiul D2, Bogdan Olteanu - colegiul D1).

Finalul aşteptat este întărit de pactul de neagresiune al PNL cu PSD şi de rezervele candidaţilor cu notorietate să intre în competiţie cu adversari pe măsură, din partidele concurente. Până acum nici Călin Popescu-Tăriceanu (PNL) sau Bogdan Olteanu (PNL), nici Vasile Blaga (PDL) sau Silviu Prigoană (PDL), nici Cristian Diaconescu (PSD) sau Dan Voiculescu (PC) nu au adversari redutabili, mergând la sigur la redistribuire. PDL ia 7 mandate directe În funcţie de rezultatele de la locale, singurul partid care ar obţine direct mandate de deputaţi este PDL, în sectorul 3, în colegiile de la D11 până la D15. Tot aici, democrat-liberalii ar obţine la redistribuire colegiul D10, dar şi colegiul D16 din sectorul 4.

În condiţiile unei mobilizări similare cu cea de la locale, au un loc sigur în parlament Sulfina Barbu, Silviu Prigoană, Cătălin Croitoru. În sectorul 1, PDL-ului i-ar reveni colegiile D3 şi D4, deşi s-ar clasa pe primul loc în toate cele patru colegii. Alţi trei deputaţi PDL, între care şi Elena Udrea, vor veni din sectorul 6 - colegiile D25, D26 şi D28. La Senat, PDL câştigă din start cele două mandate din sectorul 3 (Vasile Blaga şi Silvian Ionescu), cele două din sectorul 6 (S11, S12) şi unul în sectorul 1 - S2. Sectoarele 2, 4 şi 6 revin PSD-PC

Chiar dacă nu şi-a stabilit candidaţii, Alianţa PSD+PC este ca şi câştigătoare în sectorul 2, unde ar lua toate cele 5 mandate de deputat (D5 - D9) şi două de senator (S3 - S4).

În sectorul 5, PSD+PC ar obţine colegiile D20, D21 şi D23 la Cameră şi S9 la Senat, iar în sectorul 4, unde social-democraţii le-au oferit conservatorilor colegiile câştigătoare, şansele vin din colegiile D18, D19 (pretendenţi Marius Marinescu şi Codrin Ştefănescu) şi S8, rezervat pentru Dan Voiculescu. Tăriceanu şi Olteanu, în colegii sigure Rândul liberalilor vine la finalul redistribuirii. Deşi în colegii se clasează pe locul al treilea, respectiv al doilea, mandatele de deputaţi le revin lui Olteanu (în colegiul D1) şi lui Tăriceanu (în D2). Surpriza vine de la colegiul D3, atribuit de liberali lui Ludovic Orban, care, pe vot politic, ar reveni PDL.

În acelaşi mod, PNL va da un deputat din colegiul D22 (din sectorul 5), unde candidează Alina Gorghiu, şi un altul, în colegiul D27 (din sectorul 6), atribuit lui Mihai Mălaimare. Senatorul PNL de Bucureşti ar urma să fie Crin Antonescu, deşi PNL are al treilea scor în colegiul S1. CALCULE   PDL nu vrea să-l încurce pe Tăriceanu

Delimitarea făcută de PNL pentru colegiul de deputat în care va candida premierul Călin Popescu- Tăriceanu i-a făcut pe democrat-liberali să bată în retragere din zona Dorobanţi - Primăverii. Deşi colegiile uninominale din Bucureş ti sunt aprobate de o săptămână, PDL are dificultăţi în a-i găsi lui Tăriceanu un adversar pe măsură. Cu toate că, la locale, democrat-liberalii au stat cel mai bine ca scor în această zonă din sectorul 1, greii PDL se tem că trasarea colegiului, avantajos pentru PNL la redistribuire, i-ar putea lăsa la uşa parlamentului.

Macovei, soluţie „externă“

PDL şi-a epuizat rezerva de nume cunoscute în Bucureşti, după gruparea acestora în colegii sigure sau cu potenţial la redistribuire. Foştii miniştri Vasile Blaga şi Sulfina Barbu, ca şi Silviu Prigoană candidează în sectorul 3, Elena Udrea în 6, iar Anca Boagiu este nevoită să meargă în 2, unde este lider de filială. Theodor Stolojan, pe care democrat-liberalii îl luau în calcul ca posibil candidat la Senat şi „locomotivă“ într-un tandem cu adversarul lui Tăriceanu, a anunţat că nu va candida. „Nu vrea nimeni să intre într-un colegiu mic şi să piardă. Toţi şi-au găsit colegii mari, care avantajează partidele mari“, susţin surse din partid. Potrivit surselor citate, liderii PDL se gândesc şi la o soluţie din afara partidului. Primul nume pe lista de lucru ar fi cel al fostului ministru al justiţiei, Monica Macovei. „Colegiul lui Tăriceanu“ îi pune pe fugă pe democrat-liberali din cauza riscurilor pe care le implică pentru un candidat dintr-un partid mare. Printr-o găselniţă a legii, liberalii i-au trasat premierului un colegiu de 39.000 de locuitori, faţă de media de 70.000, pentru a-i asigura prima şansă la redistribuire. Cifrele de la locale arată că zona are 13.028 de votanţi activi, din care PDL a atras 4.438, iar PNL 3.091. Dacă nimeni nu obţine 50%+1 pentru a câştiga din prima, în faza de redistribuire, candidatul PDL va fi plasat în coada listei partidului său, întrucât democrat-liberalii candidează în general în colegii mari şi foarte mari (70.000-100.000 de locuitori). În condiţiile blatului PDL-PNL în sectorul 1, acest lucru dă o şansă mare liberalilor ca mandatul să nu fie luat de adversari, chiar dacă premierul nu s-ar clasa primul în colegiu. Colegiul numărul 2 nu este însă lipsit de riscuri. La simularea distribuirii mandatelor făcută de EVZ, pe baza votului politic la locale, colegiul lui Tăriceanu ajunge la PNL tocmai pentru că rămâne primul neatribuit după epuizarea celor 7 mandate la care ar avea dreptul PDL la redistribuire şi a celor 11 ale PSD. (Anca Simina)