Sunt posibile unificarea Dreptei și un front anti-PSD?

Deși nu a reușit să formeze o majoritate parlamentarăprin care să intre la guvernare, Opoziția se regrupează în vederea alegerilor europene și prezidențiale din 2019.

Cu schimbarea garniturii la șefia par-tidului, liberalii sunt printre primii care tatonează terenul pentru o astfel de strategie. Colabo-rarea parlamentară bună din ultimele șase luni între PNL, PMP și USR este unul dintre argumentele liberalilor în invitația de a construi pe ter-men lung o alianță politicăînaintea prezidențialelor din 2019. „Dacă noi vom funcţi-ona bine şi restul grupărilor parlamentare vor veni alături de noi”, spunea Ludovic Or-ban la sfârșitul lunii trecute.

Schepsisul cooptării lui Cioloș

În schema politică a PNL intră și fostul premier Dacian Cioloș, fondatorul „Româ-nia 100”, platformă care deja a atras în interiorul ei atât li-berali, cât și useriști. Lide-rul PNL, Ludovic Orban, i-a lansat o serie de invitații lui Cioloș de a se înscrie în par-tid, atrăgându-i totodată atenția că „ar fi o decizie ne-inspirată”, înființarea unei noi formațiuni politice. „Unifica-rea dreptei este și un plan al lui Orban de sugrumare cum-va a lui Cioloș, pentru că dacăîl iei pe Cioloș lângă tine, el nu se mai poate prezenta ca in-dependent. Dacă Cioloș își va face partid, atunci va fi o mare problemă pentru PNL, pentru că o să ia voturi de la PNL și USR. Clar n-o să ia de la PSD. Deci ar continua fărâmițarea dreptei. Orban vede strategic lucrurile. Din partea USR ar fi deschidere spre o alianță sau unificare. Nu fuziune, ci co-laborare.”, ne-au explicat sur-se din PNL.  

Totuși, sursele EVZ au pre-cizat că cele trei partide din Opoziție se vor uni doar pen-tru prezidențiale, „mergând separat la europarlamentare”.

PMP l-ar susține pe Iohannis

Liberalii îl vor susține pe Klaus Iohannis pentru un al doilea mandat, la prezidențialele din 2019. Candidatul de dreapta se va bucura și de sprijinul PMP, însă numai dacă se va ajunge la un al doilea tur de scrutin, au spus surse din partid pentru EVZ.

Formațiunea condusă de Traian Băsescu are un prezidențiabil în persoana primvicepreședintelui  PMP,  Cristian Diaconescu, care a mai fost propus de PMP și la alegerile din noiembrie 2014. Diaconescu a fost șeful Cancelariei prezidențiale între 2012-2014. Președintele executiv al PMP, Valeriu Steriu, a spus că este obligatoriu un proiect de unificare a dreptei. „Până în 2019 este necesar, este obli-gatoriu acest lucru, pentru că întotdeauna, în România, când s-a unit dreapta - vedeți alegerile prezidențiale din 2014 - a câștigat. De câte ori a fost dezbinată, a câștigat stânga, și nu întotdeauna cu soluțiile cele mai bune pentru români.Nu conside-răm că un guvern de uniune națională este util. Cred că singurele mijloace democratice — moțiunile de cenzură, taxarea tuturor gafelor — este necesar să le facem frecvent, și cu sprijinul presei, pentru a trezi în conștientul românilor că stânga a dus întotdeauna la stagnare”, declara Steriu în urmă cu o săptămână.

Îngrijorarea legatăde USR și antipatia față de Băsescu

Sunt însă și voci mai scep-tice în PNL, când vine vor-ba de un proiect de unifica-re a Dreptei. Motivul vizea-ză USR, un partid care deși a reușit performanța intrării în Parlament, la doar patru luni după ce a fost înființat de Nicușor Dan, încă nu are o doctrinăși o ideologie clar definite. „N-o să se întâmple nimic prea curând în sen-sul unei unificări, pentru că USR are alegeri interne acum, în septembrie, și trebuie să se definească și doctrinar”, ne-au declarat surse din PNL.

Alți liberali care au dubii cu privire la o astfel de strategie politică sunt cei care nu și-ar dori o alianță cu Traian Băsescu. „PNL să se unească cu Băsescu? Asta cu unificarea Dreptei este o poveste. Dreapta trebuie definită nu după cine spune căeste de dreapta sau contra PSD, ci după cine are niște valori, idei și principii care sunt recunoscute în toată lumea politică de dreapta. Și bineînțeles cine a apucat să guverneze, cine a demonstrat că le și respectă. USR e un partid de dreapta? De la colaborarea parlamentară până la unificarea Dreptei și partide și fuziuni e mult”, a tunat un fost parlamentar liberal

Poziția ALDE în schema unificării

Partidul lui Călin Popescu Tă-riceanu exclude orice colabo-rare cu PNL, însă doar pe termen scurt, ne-au precizat surse din partid. În plus, membrii formațiunii își vor susține liderul pentru o candidatură la prezidențialele din 2019. Totuși, lucrurile s-ar putea re-configura pentru ALDE la un al doilea tur de scrutin. „Sub ni-cio formă ALDE nu va sta în perioada următoare, pe ter-men scurt, lângă PNL. Strategico-politic vorbind nu ne avantajează deloc. Dacă noi ne erijăm în adevărații liberali din România, înseamnă că avem o reală problemă doctrinară cu PNL. În momentul de față, tehnic vorbind, nu putem să colaborăm, pentru că ne-ar aduce politic numai dezavanta-je. Pe termen lung vom vedea”, a concluzionat, pentru EVZ, un parlamentar ALDE.