Ungaria a încheiat aseară un acord separat cu Washigntonul, care permite cetăţenilor săi să călătoreacă fără viză în Statele Unite, a anunţat la Budapesta ministrul ungar de Interne, Tibor Draskovics, citat de Mediafax.
Potrivit ministrului, citat de agenţia de presă MTI, "ungurii vor putea să meargă fără viză în Statele Unite începând din această toamnă", în timp ce în prezent viza costă 100 de dolari. "Protocolul de acord va fi semnat luni, la Washington", a adăugat el.
Ungaria şi probabil cât de curând Lituania şi Slovacia, care negociază, de asemenea, cu Statele Unite pe această temă, urmează calea Letoniei şi Estoniei, care au semnat texte similare la 12 martie.
Cehia a oferit un exemplu la 28 februarie, în pofida cererile UE adresate "noilor" membri de a nu face nimic, argumentând că politica vizelor este de competenţa sa.
Reuniunea UE-SUA, desfăşurată în Slovenia la 12-13 martie, s-a încheiat cu un eşec, secretarul american pentru Securitate Internă Michael Chertoff respingând cererea europeană de negociere în bloc a eliminării vizelor pentru călătoriile în Statele Unite, lăsând Uniunii grija de a rezolva disputele interne pe această temă.
Totuşi, săptămâna precedentă, ambasadorii celor 27 de state membre UE au adoptat o "poziţie comună" menită să definească limitele care nu trebuie depăşite în negocierile cu administraţia americană. Aceştia au vrut astfel să evite ca Washingtonul să obţină aceste acorduri separate în schimbul unor măsuri de securitate şi transfer al datelor călătorilor care depăşesc ceea ce s-a negociat cu UE.
Pentru Tibor Draskovics, acordul încheiat cu Washingtonul este "conform" cu obligaţiile Ungariei în cadrul Uniunii Europene.
Totuşi, numărul cererilor de viză refuzate de ambasada americană din Budapesta trebuie să fie sub zece la sută, iar Parlamentul trebuie să aprobe acordul, a precizat ministrul.
În fond, Ungaria, care se consideră un "aliat strategic" al Washingtonului, suporta din ce în ce mai greu obligativitatea vizelor americane pentru cetăţenii săi. Astfel, în faţa tergiversării negocierilor dintre UE şi Statele Unite, ea a preferat să imite Cehia, Estonia şi Letonia, aducând un nou afront Comisiei Europene.
Un număr de 12 ţări au în continuare nevoie de vize de intrare în Statele Unite: Grecia dintre membrii mai vechi şi alte 11 ţări foste comuniste, intrate în UE începând din 2004.