Evenimentul Zilei > International > Ungaria. Viktor Orban se pregătește să înfrunte administrația lui Joe Biden
Ungaria. Viktor Orban se pregătește să înfrunte administrația lui Joe Biden

Ungaria. Viktor Orban se pregătește să înfrunte administrația lui Joe Biden

Odată cu revenirea la putere a democraților la Washington, adversarii premierului de la Budapesta speră la o presiune crescută asupra Ungariei, deja gata să se lupte cum a făcut-o în 2010.

Fără un plan B

Liderul suveranist maghiar, care a revenit la putere din 2010, a întârziat să îl felicite pe Joe Biden pentru „campania reușită”, dorindu-i doar „multă sănătate” și succes.

În luna septembrie, Orban a spus că vede în realegerea lui Trump la Casa Albă „cea mai bună soluție pentru Europa Centrală” și s-a lăudat că a fost surprins de un telefon de la președintele american în timp ce trebăluia în bucătăria lui.

Mass-media afiliată guvernului maghiar continuă să raporteze acuzațiile de fraudă electorală din SUA.

Agoston Mraz de la grupul de reflecție Nezopont consideră că Budapesta „nu are plan B”, deși pragmatismul ar trebui să prevaleze în cele din urmă.

Ungaria se opune instituirii unui mecanism care permite privarea de fonduri europene a țărilor UE acuzate de încălcarea independenței justiției și a drepturilor fundamentale și oponenții lui Viktor Orban prevăd o izolare tot mai mare.

Profil jos

ONU, Consiliul Europei, OSCE și UE îl acuză în mod regulat pe Orban că a adoptat legi care sunt incompatibile cu legislația și valorile europene.

Fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, vede la orizont „sfârșitul triumfului populismelor de extremă dreaptă și în Europa”.

Și primarul liberal al Budapestei, Gergely Karacsony, spera că Joe Biden va fi „bun pentru Ungaria”, în timp ce „Trump era bun pentru Orban”.

În contextul unei pandemii care pune multiple provocări noii administrații americane, care va avea de lucru cu multe dosare dificile, „păstrarea unui profil jos” ar putea fi noua strategie adoptată de Viktor Orban, potrivit lui Daniel Hegedus, analist la German Marshall Fund din SUA. „Dar este adevărat că Orban nu este neapărat bun la asta”, a adăugat analistul.

Foto: Facebook

PAGINA ANTERIOARA