Ungaria spune că vrea ajutorul FMI. Fondul: Nu negociem un împrumut

Guvernul de la Budapesta a anunţat că va cere sprijin de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), ca "o măsură de precauţie", după cum a anunţat ministrul de finanţe maghiar pe site-ul său.

Matolcsy György, şeful finanţelor maghiare, nu a spus în ce va consta sprijinul FMI, însă a precizat că nu va duce la creşterea gradului de îndatorare a ţării. Potrivit Reuters, Ungaria ar putea încheia cu FMI un acord de tip preventiv, aşa cum are şi România şi Serbia, în valoare de cinci, respectiv un miliard de euro

Din punctul de vedere al investitorilor, un acord cu FMI este cea mai bună variantă prin care Ungaria poate ieşi din situaţia dificilă în care se află, ca urmare a crizei din zona euro şi fragilităţii economiei sale.

Ungaria a fost salvată de la faliment în 2008 după ce a împrumutat circa 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional. Executivul maghiar a pus capăt acordului anul trecut. Budapesta a întrerupt însă relaţiile cu FMI în 2010, după ce actualul guvern de centru-dreapta a fost numit în funcţie.

FMI: Nu negociem un împrumut pentru Ungaria

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a dezminţit, însă, că ar negocia cu Ungaria  un împrumut.

Misiunea FMI în curs în Ungaria, consacrată "supravegherii" economiei ungare, "nu este o misiune de negociere" cu privire la vreun ajutor financiar, a afirmat într-un comunicat reprezentantul permanent al Fondului la Budapesta, Irina Ivaşcenko, potrivit AFP.

"FMI nu a primit nicio cerere din partea autorităţilor în vederea lansării de negocieri asupra unui program susţinut de Fond", a precizat oficialul Fondului.

Ministerul ungar al economiei anunţase într-un comunicat că vor începe negocieri cu privire la "un nou tip de cooperare" între FMI şi Ungaria. Ungaria, sub ameninţarea scăderii de rating

Analiştii de la Nomura consideră că, luna viitoare, agenţia de evaluare Strandard & Poor's va lua decizia de a coborî ratingul Ungariei la categoria "junk" (în traducere "gunoi", adică nerecomandat pentru investiţii, n.r.), după ce a retrogradat perspectiva ratingului ţării ("BBB minus" cu perspectivă negativă) la "sub supraveghere cu implicaţii negative".

Decizia S&P a venit imediat după ce o altă mare agenţie de evaluare, Fitch Ratings, a retrogradat perspectiva pentru ratingul "BBB minus" atribuit Ungariei la negativă de la stabilă. Analistul Nomura, Attard Montalto, crede că o retrogradare a Ungariei din partea Fitch este posibilă în vară, în timp ce o altă mare agenţie de evaluare, Moody's, ar putea lua această decizie până la finalul acestui an sau în prima lună a anului viitor.