Ungaria se vinde la chinezi

Ungaria se află în discuţii destul de avansate pentru a atrage finanţări de pe piaţa financiară chineză. Tamás Fellegi, ministrul ungar al dezvoltării, a declarat, citat de portfolio.hu, că Ungaria şi China trebuie să examineze fără întârziere modul în care instituţiile lor financiare ar putea coopera pentru emiterea de obligaţiuni maghiare pe piaţa chineză.

Potrivit oficialului, aceşti bani nu vor fi folosiţi pentru a rostogoli datoria ţării, ci pentru a finanţa proiectele de dezvoltare.

Emisiunea ar urma să fie intermediată de una dintre cele mai mari bănci din China, pe piaţa liberă, pentru a nu transmite un mesaj eronat investitorilor, a afirmat Fellegi, recent, pentru postul maghiar de televitiune MTI, în ultima zi a vizitei sale de o săptămână la Beijing.

El a subliniat că Ungaria nu vrea ca datoria ţării să fie finanţată de China. "Nu am venit aici pentru a-i convinge pe chinezi să finanţeze datoria Ungariei, deoarece nu avem nevoie de acest lucru. Însă sumele pe care le folosim pentru reducerea şi finanţarea datoriei lipsesc din bugetul de dezvoltare, care ar putea fi completat inclusiv din această sursă", a explicat el.

Finanţări pentru proiecte specifice

Subiectul datoriei publice a Ungariei a fost discutat la Hong Kong, unde ministrul Tamás Fellegi s-a întâlnit cu şefii instituţiilor financiare pentru a discuta care sunt oportunităţile, condiţiile şi care ar putea fi momentul emiterii obligaţiunilor. În acest context, delegaţia maghiară sa întâlnit şi cu guvernatorul Băncii Populare Chineze, precum şi cu conducerea Băncii de Dezvoltare a Chinei şi cu cea a Eximbank.

Gyula Pleschinger, directorul executiv al Agenţiei de Management a Datoriei Guvernamentale din Ungaria (AKK) şi Zoltán Urban, director adjunct al Băncii de Dezvoltare a Ungariei (MFB), au participat şi ei la discuţiile privind modalităţile potenţiale de cooperare în domeniul financiar între instituţiile din Ungaria şi cele din China pentru finanţarea unor proiecte specifice.