Organizațiile maghiare din țară și străinătate au început o ofensivă puternică în sprijinul a doi etnici maghiari condamnaţi pentru terorism la 5 ani de închisoare. Cei doi au plănuit să detoneze o bombă artizanală în centrul municipiului Tîrgu Secuiesc la 1 Decembrie 2015, cu ocazia paradei militare organizate de Ziua Naţională a României.
În cadrul Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, care a avut loc la sfârșitul săptămânii, s-a discutat și despre situația celor doi, membri ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM), organizație scoasă în afara legii cu ocazia procesului celor doi.
István Beke şi Zoltán Szöcs vor fi transferaţi în Peninteciarul de Maximă Siguranţă Mărgineni de la Penitenciarul Codlea, care are același regim, dar soția lui István Beke vrea să împiedice acest transfer deoarece la Mărgineni sunt deţinute persoanele care ispăşesc pedepse privative de libertate de peste zece ani.
György Csóti, directorul Institutului pentru Apărarea Drepturilor Minorităţilor din Budapesta, a prezentat planul urmat în cazul celor doi deținuți. După comunicarea sentinţei şi a motivării oficiale, avocaţii celor doi vor solicita remediu legal printr-o petiţie adresată Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În paralel, institutul se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului. György Csóti a apreciat ca fiind „fără precedent procedura Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a modifica fără dovezi încadrarea juridică a acuzaţiilor formulate în procesul BekeSzöcs şi de a nu asigura inculpaţilor posibilitatea apărării faţă de aceste noi capete de acuzare”. Curtea de Apel București le-a dat celor doi pedepse mult mai mici. István Beke a fost condamnat la 11 luni și 6 zile închisoare, iar Zoltán Szöcs 10 luni și 8 zile închisoare. Nemulțumiți, au atacat sentința și ÎCCJ i-a condamnat la 5 ani de închisoare.
În sprijinul celor doi se fac demersuri și pe plan politic. György Csóti a solicitat guvernului de la Budapesta să facă uz de toate mijloacele politice disponibile pentru eliberarea condamnaţilor, iar dacă acest lucru nu este posibil, ei să fie ţinuţi în arest la domiciliu până la epuizarea tuturor căilor de atac.
Europarlamentarul László Tökés, care acum reprezintă Ungaria în PE, a spus că s-a început o campanie de strângere de semnături pentru eliberarea celor doi și că aproape douăzeci de mii de persoane au semnat petiţia. Tökés consideră că prin această sentinţă „s-a pornit o vânătoare nu doar împotriva celor doi condamnaţi, ci şi împotriva întregii comunităţi maghiare din România”. El le-a sugerat liderilor UDMR și PCM ca, în semn de protest, să denunţe acordul de colaborare parlamentară încheiat cu coaliția aflată la guvernare.