Ungaria a făcut, prin intermediul ministrului său de externe, o declarație ipocrită despre integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Astfel, Ungaria declară că susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și deschiderea negocierilor. Dar diplomația de la Budapesta confirmă că se opune încceperii negocierilor cu Ucraina. Iar aderarea celor două țări este luată la pachet, potrivit președintelui României, Klaus Iohannis.
Ungaria susține aderarea Republicii Moldova
„Ungaria susține integrarea europeană a Moldovei”, a spus declarat ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto. El a făcut această declarație miercuri, la Paris, cu ocazia unei întâlniri cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, și ministrul Economiei și Digitalizării Republicii Moldova, Dumitru Alaiba.
„Întâlnirea a fost, desigur, axată pe problema lărgirii Uniunii Europene. I-am asigurat pe colegii mei că Ungaria sprijină integrarea europeană a Moldovei. Ne vom bucura dacă Moldova va începe negocierile de aderare”, a scris ministrul ungar pe pagina sa de Facebook, în urma întâlnirii.
În cadrul întâlnirii, părțile au discutat și despre cooperarea dintre Moldova și Ungaria în diverse domenii.
Ziua crucială pentru Republica Moldova
Reamintim că, joi, Consiliul Uniunii Europene se reunește la Bruxelles pentru a discuta despre extinderea UE. Una dintre deciziile care ar putea să fie luate este deschidera negocierilor de aderare cu Moldova, Ucraina și Bosnia și Herțegovina.
Lucrurile sunt complicate însă tocmai de faptul că, până în ultimul moment, Ungaria s-a opus ferm începerii negocierilor cu Ucraina. Budapesta acuză Kievul că tratează prost minoritatea maghiară din Ucraina și că nu îi acordă suficiente drepturi.
Totodată, Uniunea Europeană ia în considerare problema Moldovei și Ucrainei „la pachet”, așa că decizia poate fi amânată până în martie.
„În ce priveşte Ucraina şi R. Moldova, eu cred că părerea majoritară în Consiliu va rămâne cea care este acum, că Ucraina şi Republica Moldova să meargă împreună. Deci, dacă nu există un accept pentru Ucraina, este puţin probabil să existe pentru R. Moldova”, a explicat preşedintele Klaus Iohannis.