Ungaria creează probleme noi. Comisia Europeană are o nouă criză la orizont

Ungaria creează probleme noi. Comisia Europeană are o nouă criză la orizont

Autorităţile de la Budapesta a transmis recent că nu au intenţia de a recunoaşte „certificatele verzi” de vaccinare împotriva Covid-19, pe care le-au propus mai-marii din Comisia Europeană.

Ungaria creează probleme noi. Comisia Europeană are o nouă criză la orizont. Guvernul Ungariei nu va recunoaşte „certificatele verzi digitale” vaccinurile împotriva Covid-19 administrate de autorităţile medicale ungare nu sunt acceptate de alte ţări. Practic, Budapesta cere o reciprocitate care intră în conflict cu normele stabilite de Comisia Europeană.

Comisia Europeană a prezentat miercuri, proiectul „Certificatului verde digital”. Este vorba despre un instrument „nediscriminatoriu” şi „temporar” care ar urma să faciliteze circulaţia în spaţiul comunitar. Desigur, aici se va ajunge dacă va fi aprobat de Consiliul European şi de Parlamentul Uniunii Europene.

Ce date va conţine certificatul? În prim-plan vor fi informaţiile despre despre vaccinarea antiCovid-19. De asemenea, certificatul de vaccinare va conţine rezultate negative ale testelor pentru depistarea Covid-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vor fi incluse şi date despre prezenţa anticorpilor după vindecarea de Covid-19. Proiectul CE prevede doar recunoaştereaa vaccinurilor autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA).

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei

Ungaria creează probleme noi

Aşa cum se cunoaşte până în prezent, Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a aprobat patru vaccinuri împotriva Covid-19. Este vorba despre Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford şi Johnson&Johnson. Doar Ungaria şi Slovacia au achiziţionat vaccinuri din afara Uniunii Europene.

Guvernul de la Budapesta a optat pentru utilizarea vaccinurilor Sinopharm (China) şi Sputnik V (Rusia). Cu privire la aceste alegeru, Comisia Europeană a transmis că vor fi acceptate doar certificatele care confirmă vaccinarea cu produse aprobate în spaţiul UE.

Totuşi, oficialii de la Bruxelles au precizat  că „statele membre pot decide să accepte vaccinuri suplimentare”. În acest context, Ungaria avertizează că va recunoaşte doar certificatele pe bază de reciprocitate.

Ce înseamnă asta? Dacă alte ţări nu recunosccertificatele de vaccinare emise de Ungaria, „atunci, pe baza reciprocităţii, Ungaria nu va accepta certificatele din ţările care nu le acceptă pe cele din Ungaria”. Asta a spus recent Gergely Gulyás, ministrul ungar pentru Politicile Cabinetului, citat de site-ul HungaryToday.hu.