Declarația îi aparține ministrului ungar de Externe, Péter Szijjártó, la o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, alături de președintele UDMR, Hunor Kelemen.
Peter Szijjarto a precizat că „nu a venit în Transilvania ca să se amestece în politica internă” a României și Ungaria este sensibilă ca să nu se întâmple așa ceva. La alegeri vor decide cetățenii României despre viitorul țării, iar deciziile lor vor fi respectate de Ungaria, a spus el.
„Îi rog pe cetățenii de naționalitate maghiară din România să participe la marea decizie comună care se referă la viitorul lor și la viitorul ccomunității lor. Cu cât va fi mai puternică reprezentarea intereselor maghiarilor la București, cu atât se va auzi mai puternic vocea maghiarilor atunci când trebuie luate deciziile despre viitor”, a subliniat ministrul ungar de Externe (foto).
Péter Szijjarto a adăugat: „Ungaria este interesată din motive pragmatice ca relațiile de cooperare cu România să fie bune”.
România este cea de-a patra cea mai importantă piață de export pentru economia ungară. Ungaria exportă anual - produse și servicii - spre piața românească în valoare de peste 5,5 miliarde de euro.
În egală măsură, țara noastră este cea de-a opta cea mai atractivă destinație pentru investițiile de capital ungare și al nouălea cel mai important partener de afaceri pentru Ungaria.
Potrivit ministrului ungar de Externe, relațiile bune între cele două țări sunt în beneficiul maghiarilor din România și al românilor din Ungaria.
Péter Szijjártó a mai afirmat: Hunor Kelemen și UDMR au fost întrebați cum putem ajuta pe maghiarii din Transilvania și am primit răspunsul că un sprijin economic ar fi foarte important, deoarece astfel și comunitatea maghiară ar deveni mai puternică, dar și regiunea unde trăiește această comunitate.
„Aș vrea să cred că și colegii mei români cred că întărirea din punct de vedere economic a comunității minorității naționale maghiare din Transilvania și din Ținutul Secuiesc este atât un interes românesc, cât și maghiar, este atât în interesul României, cât și al Ungariei”, a subliniat șeful diplomației ungare.
Răspunzând la o remarcă potrivit căreia Guvernul Românie a condiționat continuarea Programului de Dezvoltare Economică în Transilvania de un acord scris, Peter Szijjarto a precizat că în momentul elaborării acestui program au acordat o atenție specială pentru ca acesta să corespundă legislației internaționale, europene și a României.
„De aceea pot să afirm, cu curaj, că programul este sincronizat cu dreptul internațional și european. Acest program aici creează locuri de muncă, aici generează pentru buget încasări din impozite și aici contribuie la dezvoltarea economiei. Pe lângă aceasta, contribuie, desigur, la consolidarea comunității maghiare de aici”, a subliniat ministrul ungar de Externe.
Supărarea nu este un sfetnic bun
La rândul său, Hunor Kelemen a menționat la conferința de presă că pe parcusul zilei au vizitat împreună cu Péter Szijjártó mai multe investiții realizate în județul Mureș datorită ajutorului statului ungar.
Apoi, i-au făcut o vizită noului primar al orașului Târgu Mureș, Zoltán Soós, și au depus o coroană de flori la statuia principelui transilvănean Gabriel Bethlen, statuie care a fost dezvelită recent în Piața centrală a orașului.
Președintele UDMR a mulțumit pentru sprijinul acordat de Guvernul Ungariei, precizând: atunci când era nevoie am putut conta unii pe alții. Hunor Kelemen a mai spus că în timpul campaniei electorale a constatat că mulți sunt furioși din cauza măsurilor stupide, și el este furios, însă crede că supărarea nu este un sfetnic bun
Președintele UDMR a subliniat că participarea la alegerile parlamentare nu reprezintă nici un risc sanitar, de aceea solicită tuturor să participe la scrutin.
UMDR este interesată ca relațiile maghiaro-române să se îmbunătățească pe termen scurt, deoarece relațiile bune sunt în beneficiul tuturor, a precizat Hunor Kelemen.
La întrebarea dacă UDMR ar participa la guvernare chiar și în situația în care și fără ea ar putea fi formată majoritatea în Parlament, Hunor Kelemen a declarat: „În următorii patru ani se poate aștepta la reforma constituțională și administrativă, ceea ce necesită o majoritate parlamentară de două treimi. Întrebarea este dacă va exista o majoritate care să realizeze o reformă constituțională şi administrativă acceptabilă. Dacă am rămâne în opoziție, este posibil ca locurile din Parlament rezervate pentru opoziție să fie nevoie să le împărțim cu Partidul Social Democrat (PSD) și cu formațiunea naționalistă Uniunea pentru Unirea Românilor (AUR)”.
Sursa: Rador/Foto: Facebook