Ungaria a bătut cu pumnul în masă la FMI și Banca Mondială. Cererea expresă

Ungaria a bătut cu pumnul în masă la FMI și Banca Mondială. Cererea expresă

Ministrul ungar de finanţe, Mihály Varga a declarat la Adunarea Generală a FMI şi a Băncii Mondiale, care a avut loc sâmbătă, la Washington, că dorinţa Ungariei este ca Banca Mondială să se concentreze asupra problemelor provocate de migraţie.

Mihály Varga a spus că economia ungară a întreprins deja primii paşi împotriva încetinirii creşterii economice. Oficialul ungar a spus că la discuţiile care au avut loc cu ocazia acestei adunări generale toată lumea a fost de acord că încetinirea creşterii economice globale, care a început în ultimul an şi jumătate, a ajuns în Europa Centrală şi de Est, de aceea toate ţările trebuie să pregătească răspunsuri, atât în domeniul politicii monetare, cât şi cel al fiscalităţii.

„Fondul Monetar Internaţional a reluat anumite idei mai vechi, cum ar fi aplicarea parteneriatului public-privat şi valorificarea diferitelor mijloace de stat, respectiv privatizarea acestora. Acestea au fost încercate odată de Ungaria, iar experienţa noastră arată că nu au avut un succes scontant, din contră, mai mult au provocat pagube economiei”, a precizat Mihály Varga, care a adăugat că experienţele recente au confirmat că nimeni nu are o soluţie exclusivă pe care fiecare ţară ar putea să o aplice, motiv pentru care Ungaria trebuie să meargă pe propria sa cale.

El s-a referit şi la unele decizii şi măsuri concrete, adoptate deja de Guvernul de la Budapesta, împotriva „încetinirii economiei”. Varga a spus că Guvernul va încerca să ofere sprijin celor mai competitive şi eficiente ramuri ale economiei ungare, sprijinind, în acelaşi timp, şi restructrarea sectoarelor ineficiente.

Ne puteți urmări și pe Google News

„A trecut timpul reţelelor universale, şi azi chiar şi FMI - care s-a transformat în ultimii ani - susţine că 'fiecare ţară are nevoie de soluţii uşor personalizate. În această situaţie, Ungaria trebuie să fie mai activă în procesul de consiliere pentru a veni în ajutorul altor ţări. Preşedintele bulgar al FMI, Kristalina Georgieva, care a lucrat la Comisia Europeană şi la Fondul Monetar Internaţional, cunoaşte şi înţelege foarte bine situaţia şi problemele ţărilor din Europa Centrală şi de Est. Ea poate observa mai bine, decât politicienii din Vest”, a adăugat ministrul ungar,

El a subliniat că în urma întâlnirii avute cu Kristalina Georgieva s-a convins că noul peşedinte al FMI „a manifestat o deschidere faţă de un nou tip de cooperare, diferită de cel cunoscut până în prezent, cum ar fi, de exemplu, Ungaria să vină cu mai multe idei la FMI”. Banca Mondială, pentru care combaterea sărăciei reprezintă o prioritare, ar putea asuma un rol decisiv în privinţa dezvoltării ţărilor afectate de migraţie, a continuat ministrul Varga.

Dorinţa Ungariei este ca FMI să se concentreze asupra acelor regiuni în care s-a declanşat criza migraţiei. În acest context, a precizat că una din cauzele migraţiei este problema gestionării resurselor de apă şi epuizarea aprovizionării cu apă, iar pentru rezolvarea acestor probleme Ungaria are propuneri, are firme şi specialişti foarte buni, a conchis Mihály Varga, notează Rador.