Conceptia conform careia se preteaza doar la exterior, pe balcon sau terasa, este de mult invechita.
Materialele naturale sunt in voga, iar mobila din ratan sau rachita nu poate face exceptie. Designerii romani se confrunta insa cu prejudecati mai puternice decat orice calitate estetica a mobilei. In trecut se obisnuia ca aceasta sa fie folosita numai la exterior, in general pe terase sau balcon, astfel incat romanii inca evita sa-si amenajeze casa cu o astfel de mobila.
Este o abordare gresita. De multi ani mobila din ratan sau rachita se foloseste in camerele de zi, in locurile de luat masa, in dormitoare, ca piese de birou si in multe alte locuri.
Arhitectul Mircea Mihai recomanda folosirea mobilei de rachita la interior, pentru ca este un material foarte usor de intretinut si modern. "Eu recomand tuturor sa acopere piesele cu un strat de lac mat sau lucios si, eventual, sa le accesorizeze cu perne colorate.
Acest fel de mobila se poate folosi in dormitoare sau in living, nu numai la exterior, dar mobila care a stat pe terase si balcoane nu poate fi transformata in mobilier de interior. Trebuie sa fie noua", precizeaza arhitectul.
Ofera mai multa personalitate Arhitecta Anca Dinca este o infocata sustinatoare a materialelor naturale si nu-si poate inchipui ceva mai simplu si mai elegant. "Mobilierul din ratan sau rachita, din bambus sau zambila de apa nu numai ca scoate din anonimat o locuinta, dar daca o accesorizam intr-un mod adecvat, poate sa ofere o noua si mult mai interesanta personalitate spatiului nostru de locuit", afirma Dinca.
"Acum exista acest fel de mobilier pentru spatii umede (bai sau sauna) asa ca nu numai eleganta este cea care convinge, ci si versatilitatea materialului. Si daca nu-ti place mobilierul din impletitura, cu siguranta poti accesoriza orice incapere cu cosulete, sertare sau ladite din ratan, iar jaluzelele din bambus isi gasesc foarte bine locul in orice zona", recomanda Anca Dinca.
Si chiar daca ai ramas la parerea ca mobila de ratan sau rachita se potriveste mai mult pe terasa, tot ai putea sa o folosesti. O camera din casa ta, mobilata cu ratan, iti poate da impresia retragerii pe o insula linistita, dupa o zi lunga de munca la birou. Cine nu si-ar dori sa revina de la serviciu intr-un asemenea loc?
Cititi si Ratan si rachita - care este diferenta?