PIAŢA MUNCII ÎŞI REVINE: Joburile momentului sunt în retail, IT, finanţe, comerţ şi inginerie

România are cea mai bună situaţie dintre ţările UE în ceea ce priveşte numărul de joburi create sau anunţate în ultima perioadă în sectoarele manufacturier, de retail şi de comerţ angro. Ofere pentru cei fără studii superioare se găsesc mai ales pe site-urile agenţiilor judeţene de ocupare a forţei de muncă.

Buletinul trimestrial privind ocuparea forţei de muncă şi situaţia socială, dat publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute de Comisia Europeană (CE), evidenţiază faptul că în România piaţa muncii se redresează în raport cu restul statelor membre ale UE.

Zara, Cora şi Sumitomo ne-au adus pe primul loc

În sectorul manufacturier din ţările UE, cel mai mare număr de joburi create este legat de decizia Sumitomo Electric Wiring Systems de a deschide o nouă unitate de producţie în România, la Caransebeş, unde au apărut în iulie acest an 1.500 de noi locuri de muncă.

Tot în România, retailerul franco-belgian Cora şi-a anunţat intenţia de a face 900 de noi angajări până la sfârşitul lui octombrie 2012, în urma deschiderii a două noi supermarketuri, în Bucureşti şi Bacău. Alte joburi au fost anunţate în România de grupul spaniol Inditex, care activează în industria modei şi care intenţionează să angajeze 400 de oameni până la sfârşitul anului, care vor activa într-o reţea de 18 magazine.

Practic, numărul de joburi în sectoarele de retail şi de comerţ angro a avut, în cel de al doilea trimestru din 2012, cea mai mare creştere din UE în România (4%), Malta (3,4%), Lituania (3,3%) şi Lituania (2,9%), în timp ce în Grecia (-10,5 %), Portugal (-3,8 %), Spain (-3,7 %) s-a înregistrat un declin considerabil.

De asemenea, România a înregistrat o creştere a numărului de joburi în sectorul industrial în al doilea trimestru al lui 2012 (1,6%), dar a fost depăşită în acest sector de Lituania (2,9%) şi Letonia (2,7%). Potrivit estimărilor privind crearea de noi locuri de muncă în ultimul trimestru din 2012, România se numără printre ţările cu cea mai bună prognoză, alături de Turcia, Israel şi Norvegia, la polul opus situându-se Grecia şi Italia. Ce se caută: economişti şi specialişti IT

În perioada toamnei cele mai bogate oferte de muncă vin din domeniul economic, comerţ şi software. "Dacă se vânează un loc de muncă, este recomandat să se caute în primul rând anunţurile din domeniul IT&C, outsourcing, financiar-bancar, inginerie şi vânzări. Slujbele la modă sunt cele de contabil, economist, dezvoltator software. La asta se adaugă ofertele tradiţionale din domeniul medical, mereu la modă în acest an", ne-a explicat Daniel Miron, specialist resurse umane. Slujbe pe ejobs, de oriunde şi de orice tip

Dacă doriţi să vă căutaţi următorul job pe internet, portalul ejobs oferă locuri de muncă atât în ţară, cât şi în străinătate. Pe site se găsesc în această săptămână oferte de la angajatori de marcă din România. Dintre slujbele recomandate sunt cele de: personal hotelier, asistent medical, inginer proiectare, manager achiziţii, economişt, group IT manager, developer software, agent vânzări, medici rezidenţi şi electrician. Paznici şi textilişti în ofertele de la Agenţia Naţională a Locurilor de Muncă

Dacă ofertele agenţiilor de recrutare şi cele ale site-urilor de specialitate sunt urmăritate în special de cei cu studii superioare, ofertele oficiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă sunt utile în primul rând celor fără studii superioare şi necalificaţilor. Mai concret, se caută:

Bucureşti: 100 agenţi de securitate, 20 paznici, 100 operatori prin telefon, industria textilă (20 de locuri), 40 sudori, 10 infirmieri şi 10 proiectanţi inginer sisteme de calcul Contanţa: 10 tubulator naval, 4 muncitori necalificat în demolări, 10 fierari, 10 dulfgheri, 10 zidari, 20 agenţi de securitate, 12 inspectori asigurări, 20 agenţi de asigurare, 9 ingineri centrale nuclearoelectrice Cluj: 8 lucrători commercial, 4 lucrători în bucătărie, 15 şoferi autocamion, 10 muncitori necalificaţi drumuri, 7 agenţi vânzări, 820 operatori comerciali Iaşi: 10 agenţi de securitate, 3 măcelari, 13 confecţionari tricotaje, 14 confecţioneri-ansamblor textile, 20 operator comercial, 10 şoferi tir, 10 agent servicii client Timiş: 6 electrician, 8 lucrători comerciali, 7 spălătorease, 28 agenţi de securitate, 50 operatori textile