Un raport realizat de un institut economic a încercat să răspundă la această provocare. Cum e şi firesc, SUA, cea mai mare economie a lumii, au de departe cel mai mare număr de miliardari, aproape 30% din numărul total la nivel global. 

Sursa averii lor este oarecum egal distribuită. Astfel, cea mai mare parte dintre ei (32,1%) şi-au dobândit averea prin companiile pe care le-au înfiinţat. Un procent de 28,9% au averea moştenită, alţi 26,8% au câştigat bani din sectorul financiar, 8,4% sunt executivi şi un foarte mic procent, de 3,8%, îşi datorează avuţia conexiunilor politice. 

Comparativ, China are foarte puţini miliardari cu averea moştenită. Boomul economic a creat peste 200 de miliardari în uriaşul stat asiatic, iar circa 40% dintre aceştia sunt fondatori de companii.

Unde se poziţionează România pe această hartă a superbogaţilor lumii?


Howmuch.net a realizat o hartă foarte interesantă, bazată pe un raport al unui institut economic internaţional. Potrivit acestei surse, România deţine 0,1% din miliardarii lumii, fiind vorba probabil de un singur miliardar, a cărui avere se datorează mai ales conexiunilor politice. Potrivit raportului citat, consultat de EVZ, o situaţie similară se mai întâlneşte doar în Georgia, Kazahstan, Angola. 

Raportul mai arată că ponderea celor îmbogăţiţi prin conexiuni politice a crescut în ultimii 18 ani în Europa. 

Te-ar putea interesa și: