UNDE E ADEVĂRUL? Scandal în jurul copilului care va fi operat fără acordul părinților!

UNDE E ADEVĂRUL? Scandal în jurul copilului care va fi operat fără acordul părinților!

În timp ce dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Urgențe Oftalmologice din București, susține că băiatul nu avea acte la internare și că mama nu și-a dat acordul pentru tratament și operație, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din Călărași spune EXACT INVERS! Copilul ar avea acte, iar mama nu ar fi fost, de fapt, contactată!

Băiatul de șapte ani, care ar fi ajuns fără acte la Spitalul de Urgențe Oftalmologice, din Capitală, după ce s-a înțepat în ochi cu o sârmă, a devenit mărul discordiei între unitatea medicală și Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Călărași. „Băiatul este, acum, sub tratament, pentru că trebuie întâi stăpânită infecția pe care o are”, a explicat dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie din București. Aceasta a dezvăluit, pentru Evenimentul Zilei, că „aseară, copilului îi era foarte rău, chiar ne-am făcut probleme. Din fericire, astăzi îi este binișor, aș spune, starea lui s-a ameliorat. Nu îl operăm cât timp are infecție. Acum noi, medicii, sperăm să fie bine și să-și păstreze ochiul!”.

MARELE MISTER: copilul are sau nu are acte?

Este incredibil ce se întâmplă! Ieri, o doamnă de la Protecția Copilului spunea, la o emisiune tv, că băiatul are acte, dar este ora 15.30, a doua zi, și nimeni nu ne-a adus ceva oficial, nimeni nu ne-a contactat ca să elucidăm misterul. Habar n-aveau de existența lui! Cum este posibil ca, într-un sat cu primar, învățător, asistent social, polițist și ce-o mai fi, nimeni să nu știe de existența lui? Or să trimită o comisie să facă anchetă, ăsta e răspuns?”, a spus, revoltată, Monica Pop.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei de la Protecția Copilului spun însă că minorul are acte, dar că nu au fost cerute cui trebuie. „Nu noi trebuia să-i contactăm! Spitalul, când a primit copilul, trebuia să-I ceară mătușii actele sau să sune la primăria localității în care s-a născut minorul și să ceară asta”, a precizat, pentru Evenimentul Zilei, Tudora Nicolae, directorul adjunct al Direcției Generale de Protecția Copilului din Călărași.

Protecția Copilului dă vina pe primărie

„Copilul este născut în comuna Nicolae Bălcescu, iar mama sa a plecat acum o lună și jumătate din țară. L-a lăsat pe băiat, precum și pe celelalte două fete pe care le mai are, în grija surorii sale, care stă în localitatea Sărulești. Am trimis echipa mobilă la mătușă acasă și vreau să vă spun că acești trei copii sunt toți la școală - băiatul este în clasa 0 - și trăiesc într-o gospodărie decentă de la țară. Oamenii aceștia au în curte cal și căruță, vacă, porci, găini, nu stau sub cerul liber! Copiii nu aveau cum să fie în evidența noastră pentru că NU SUNT ÎN RISC DE ABANDON! De asta nu știam de el! Dar primăria știa! Mama i-a lăsat mătușii o procură, făcută la notar, cu ajutorul căreia femeia să poată ridica alocațiile copiilor! Doamna doctor trebuia s-o trimită acasă pe mătușă să aducă actele copilului sau să pună pe cineva de la ea din spital să sune la primăria din localitatea Nicolae Bălcescu, să întrebe de existența lui!”, a explicat  directorul adjunct al DGASPC Călărași.

Totuși, cine trebuia să dea actele copilului?

Mătușa trebuia să le aibă la ea sau să fie trimisă să le ia de acasă! Apoi primăria trebuia să le trimită, că la ei se află copii după certificatul de naștere. Le-am luat noi de la ei și - cu riscul ca familia să ne dea apoi în judecată, pentru că am luat copii după actele lor fără să avem dreptul - le trimitem noi, acum, la spital, ca să rezolvăm scandalul!”, a spus Tudora Nicolae. 

Nu era treaba mea, a spitalului, să dau de actele copilului! Cum să trimit mătușa acasă? Să lase copilul singur în spital? Nu se poate așa ceva! Nu e treaba noastră să sunăm la primărie! S-au mișcat pentru că ați dat voi, presa, materiale. Altfel nicio instituție a statului n-ar fi mișcat un deget! Doamna asta care a sunat la spital ieri nu m-a intrebat cum se simte copilul! Mi-au trecut sute de astfel de cazuri prin mână și niciodată, dar absolut niciodată nu le-a păsat de ei! Nu spun să le aducă vreo portocală sau ceva. Dar măcar să dea telefon să întrebe de ei!”, a replicat Monica Pop!

Doctorii au alte informații decât cei de la Protecția Copilului

Disputa dintre medici și funcționarii de la Protecția Copilului continuă și cu privire la situația în care trăia copilul, sugerând că acesta nu era bine îngrijit. „Acum două minute mi-au trimis actele. Am faxul în față! La ora 17.20! În sfârșit, copilul acesta există în acte! Și cum poate spune că acest copil trăia bine? Băiatul povestește că mama lui îi dădea doar pâine să mănânce! Asta e bine, în opinia doamnei?”, s-a indignat dr. Monica Pop. 

Cadrele medicale contestă și realitatea informațiilor livrate de Protecția Copilului referitoare la țara de destinație în care a plecat mama copilului, precum și la perioada în care aceasta s-a aflat departe de băiat. „Mătușa întâi ne spune că mama e în Italia, pe urmă că e în Spania. Tot ea ne-a spus că mama e plecată din țară de 3-4 luni”, a spus doctorul Monica Pop.

Au sunat-o sau n-au sunat-o pe mama copilului?

În timp ce medicul susține că mama copilului nu și-a dat acordul pentru ca acesta să poată fi tratat și operat, reprezentantul Protecției Copilului spune că femeia n-ar fi fost nici măcar contactată!

Mătușa a vorbit cu mama! Și nu și-a dat acordul! Nu pot să accept sau să înțeleg cum o mamă poate să interzică tratamentul copilului său, a cărui viață este pusă în pericol! O infecție la ochi se poate propaga, rapid, la creier! Putea să moară! Vreau să vă spun că mătușa copilului a fost extrem de cooperantă. Nu s-a opus nicio clipă deciziei noastre. Ba, din contră, n-a făcut ce i-a cerut sora ei, care-i spunea să ia copilul și să meargă acasă! ”, a precizat Monica Pop. 

Directorul DGASPC Călărași, are, însă, și aici, o cu totul altă variantă:  „Mama nu a fost contactată de nimeni de la spital! Primul telefon l-a primit de la Partida Romilor, al doilea de la noi!”.

Sănătatea la țară, în pericol! La Spitalul din Lehliu nu era oftalmolog

Dr. Monica Pop a făcut precizări din care reiese foarte clar faptul că sistemul sanitar, cel puțin la țară, are hibe mari: „Mătușa copilului are remușcări că nu l-a adus mai repede la spital, dar nu e tocmai vina ei. Duminică, mătușa a dus băiatul la un cabinet medical din Lehliu, iar asistenta de acolo, dacă vă puteți închipui, i-a spus să-l ducă la spital, dar nu și că starea lui este foarte gravă, pentru că înțepătura se infectase! Trebuia să-i trimită direct la spital! Abia marți a ajuns copilul la noi, după 48 de ore! Avem noroc că aici, în Spitalul de Oftalmologie, avem tot ce ne trebuie - medicamente, echipamente - și că l-am pus imediat sub tratament. Copilul e foarte drăguț și foarte cooperant. O secundă nu s-a plâns micuțul! Acum e important să stăpânim infecția! Apoi vom face operație”.

„Istoricul” incidentului pe care îl are Tudora Nicolae ne indică o informație esențială: faptul că la Spitalul din Lehliu este o acută criză de personal. Când medicul specialist pleacă în concediu, nu are cine să îi țină locul! “Duminică la prânz s-a rănit copilul, luni mătușa l-a dus la Spitalul din Lehliu, unde doctorița oftalmolog era în concediu. L-au examinat alți medici, care nu au această specializare, și tocmai de aceea a primit trimitere să meargă la Spitalul Oftalmologic din București. Iar marți, mătușa a plătit autobuzul și s-a dus cu el la spital!”, spune adjuncta de la Protecția Copilului din Călărași.

Aceasta a mai precizat că mama minorului se întoarce în țară curând și că nu vrea să-și abandoneze copilașii. Ba, mai mult, are și argumente pentru a nu lua băiatul în îngrijirea statului : „Copiii ei au analizele medicale la zi, ultima dată au fost la medic în aprilie să-și facă vaccinurile obligatorii! Acești micuți nu ar fi ajuns în sistemul nostru, în plasament, sub nicio formă. Ambele bunici trăiesc și i-ar lua oricând în grijă, o altă mătușă s-a oferit și ea.”

Chiar dacă problema cu actele copilului pare să se fi rezolvat, scandalul dintre reprezentanții Spitalului de Oftalmologie din București și funcționarii de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași este departe de a se termina.