Editura Evenimentul si Capital

Victor Babeș are, în sfârșit, muzeu

Autor: | | 0 Comentarii | 370 Vizualizari

O nouă atracție a Capitalei s-a deschis recent pentru curioși. Muzeul Victor Babeș are o valoare inestimabilă pentru cultura și renumele medicinei românești în lume. La sfârșitul secolului XIX, savantul a semnat primul tratat de microcbiologie, devenind astfel un pionier în progresul dezvoltării științifice și un etalon fără de care medicina nu ar fi fost nicăieri în lume la nivelul actual. În memoria sa, casa ce poate fi vizitată acum și care găzduiește obiectele care au întregit atmosfera de familie a medicului a fost restaurată ireproșabil și a beneficiat de puncte de realitate augumentată, unde vizitatorii pot vedea interactiv, prin tehnologie virtuală, bacteriile descoperite de cercetător.

S-a născut la 4 iulie 1854, la Viena, în familia magistratului bănăţean Vincenţiu Babeş (1821- 1907), un militant ardent pentru drepturile românilor din Imperiul Austro-Ungar, deputat în Parlamentul de la Budapesta şi membru al Academiei Române.

Victor Babeș este unul dintre medicii români care au reușit să se impună pe plan mondial încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Profesor de anatomie patologică la Universitatea din București și fondator al Institutului Național de Patologie și Bacteriologie, acesta a adus contribuții majore în studiul bacteriologiei, al turbării, leprei, difteriei, tuberculozei, malagrei și pelagrei. Gheorghe Marinescu, unul dintre studenții săi și medic neurolog recunoscut, l-a descris drept cel mai ilustru reprezentant al științei medicale românești.

Fiul său a donat tot Primăriei

Muzeul care astăzi îi poartă numele a fost constituit în jurul memoriei savantului de către fiul său, Mircea Babeș. Acesta din urmă a adunat lucrurile tatălui său din apartamentul pe care l-a folosit de la Institutul Național de Patologie și Bacteriologie și le-a expus la parterul casei sale pe care a donat-o Primăriei Capitalei.

Muzeul se află într-o clădire construită în stilul eclectic, specific anilor 1920, în partea de Nord a Bucureștiului. Construită inițial cu scopul de a fi folosită ca o locuință privată într-un cartier liniștit, astăzi acesta adăpostește o colecție dominată de lucrările științifice ale lui Victor Babeș.

Aceasta este completată de o serie de piese de mobilier și decorație pe care familia Babeș le-a deținut până în momentul donării. Predomină piesele de artă europeană, de la scaune și fotolii, la reproduceri după picturi de secol XVII.

Aproape un an de muncă pe brânci

Restaurarea muzeului a durat aproape un an, timp în care specialiștii au restaurat migălos fiecare obiect în parte, în scopul de a avea acest loc de omagiu gata, chiar în ziu sărbătoririi Centenarului.

„Intervenția pe obiecte a început în luna martie și este încă în derulare. Mai avem de adus o piesă, este vorba de un cufăr de călătore”, ne-a povestit directorul Muzeului București, dr. Adrian Majuru.

„În această reședință erau, înainte, exact piesele pe care le vedeți și acum, dar am vrut să le oferim o reîmprospătare și o stare de conservare care să reziste cel puțin încă 100 de ani”, mai spune specialistul.

Punctele de realitate virtuală sunt o adevărată atracție pentru turiști sau pentru proaspeții studenți la medicină. „Realitatea augumentată ne-a fost de folos, pentru a expune curioșilor cum arată pelagra, difteria, dar și microorganismele babesiela și babesioza, descoperite și descrise de către Victor Babeș. Lucrările sale sunt prinse în acest joc interactiv, explicate și, de asemenea, se arată cum se face contaminarea. Astfel învățăm cum să ne protejăm sănătatea”, ne-a mai spus directorul.

Stupoare la Loto, astazi! Ce s-a intamplat cu numerele! LIVE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI