Undă verde pentru încă o centrală

Studiul de fezabilitate ar putea fi gata într-un an, pe 1 milion de lei.

Guvernul a demarat procedurile pentru construcţia celei de-a doua centrale nucleare din ţara noastră, după cea de la Cernavodă, care va avea o putere de 2.400 MW. Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor, a declarat, ieri, că a fost alocat deja fondurile necesare pentru studiul de fezabilitate. Potrivit unor surse guvernamentale, în urmă cu câteva zile a fost adoptată o notă prin care au fost alocaţi 1 milion de lei pentru această etapă a proiectului, următorul pas fiind alegerea companiei care va întocmi studiul de fezabilitate.

Cel mai probabil, centrala va fi construită de francezii de la Areva, cei care au început deja tatonările. „României îi trebuie a doua centrală întrucât cererea de energie este permanent în creştere, iar energia fosilă va fi substituită“, a declarat Philippe Garderet, directorul ştiinţific al Areva, în urmă cu câteva săptămâni.

Problema centralei nucleare a fost discutată şi de preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unei întrevederi cu omologul său francez, Nicolas Sarkozy.

La nivelul guvernului, în aprilie, premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi premierul francez François Fillon au aprobat un plan de cooperare, care conţine şi componenta energetică. Până la apariţia centralei nucleare, România mai are de aşteptat însă cel puţin zece ani. Termenul vehiculat atât de reprezentanţii Areva, cât şi de autorităţile române este anul 2020. Şeful Nuclearelectrica, Teodor Chirica, susţine că s-a ales şi amplasamentul centralei, care, cel mai probabil, va asigura 35% din energia totală necesară României. Centrala va fi amplasată în Transilvania, în apropiere de localitatea Jibou, judeţul Sălaj. Investiţii pentru Reactoarele 3 şi 4 În acest moment, singura centrală nucleară din România, cea de la Cernavodă, funcţionează doar cu două grupuri nucleare, care au o putere de aproximativ 700 MW fiecare. Vosganian promite că în perioada următoare va demara construcţia altor două reactoare.

„În acest an vom porni şi investiţia pentru Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă“, a anunţat ministrul economiei. Cele două reactoare urmează să devină funcţionale abia în 2015. Săptămâna viitoare, guvernul va aproba un proiect prin care va asigura o participaţie de 51% a Nuclearelectrica la cele două reactoare. Investiţia totală pentru construcţia acestora s-ar putea ridica la 2,2 miliarde de euro, fără costuri de finanţare şi o marjă pentru creşterile preţurilor la materialele de construcţie. Vosganian susţine însă că majorarea capacităţii de producţie în domeniul energiei nu este o problemă urgentă. „Anul trecut, în România, consumurile de energie au scăzut cu 3%, iar programele noastre de eficienţă energetică au început să-şi arate roadele“, a încheiat Vosganian.

Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor : „În acest an vom porni şi investiţia pentru Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.“