Puteţi avea dinţi albi şi strălucitori dacă folosiţi geluri de albire şi evitaţi băuturile care pătează dantura.
Dinţii îşi pierd strălucirea pe măsură ce înaintaţi în vârstă. Totuşi, puteţi încetini acest proces dacă vă spălaţi pe dinţi insistent, nu beţi prea multe cafele, nu fumaţi şi nu mâncaţi fructe care pătează, precum afinele, dudele, murele. Kiturile de albire a dinţilor, gelurile speciale, precum şi pastele de dinţi abrazive, care se găsesc în farmacii, vă pot ajuta şi ele să vă recăpătaţi zâmbetul, fără să ajungeţi neapărat la stomatolog. Gelurile abrazive curăţă dantura
Dacă sunteţi un consumator înrăit de cafea, kiturile pe bază de peroxid vă pot ajuta să obţineţi o culoare frumoasă a dinţilor. Ele sunt însă contraindicate celor cu gingii sensibile. Alte metode prin care vă puteţi albi dinţii, fără să mergeţi la dentist, sunt stripurile dintr-un plastic fexibil cu peroxid de hidrogen. Le puteţi purta pentru câteva minute zilnic, timp de o săptămână. Rezultatele vor fi vizibile, iar efectul tratamentului va dura aproape un an. Gelurile de albire sau pastele de dinţi care conţin substanţe abrazive pot îndepărta şi ele petele de pe dinţi, dar, în ultimul caz, procesul de albire nu va fi unul profund. În locul apelor de gură este de preferat să folosiţi pasta de dinţi. Soluţiile care conţin substanţe antibacteriene pătează dinţi. Dinţii puşi nu se pot albi
În cazul în care aveţi implanturi, coroniţe dentare, punţi şi alte lucrări stomatologice, trebuie să folosiţi aceste tratamente cu precauţie. Kiturile şi stripurile cumpărate de la farmacie nu pot albi dinţii puşi, ci doar pe cei naturali.
Spre deosebire de lucrările din ceramică şi porţelan, cele din acrilat se pot îngălbeni, mai ales dacă acesta este de calitate mai slabă. „Nu folosiţi kituri şi stripuri de curăţare pe lucrările din acrilat, deoarece tratamentele nu vor acţiona“, specifică medicul stomatolog Bogdan Bader, de la BB Clinic din Bucureşti.
Soluţii alternative O altă soluţie pentru „albirea“ dinţilor ar fi să vă hidrataţi bine, să mâncaţi mere, pere, ţelină şi morcovi. Aceste fructe şi legume vă fac să salivaţi, iar asta ajută la curăţarea dinţilor. Acelaşi efect îl poate avea şi guma de mestecat fără zahăr. Saliva este benefică pentru dinţi, deoarece îi curăţă şi neutralizează acidul care determină apariţia cariilor.
„Nu este vorba despre o albire propriu-zisă, însă aceste fructe şi legume ajută la curăţarea dinţilor“, menţionează medicul Bogdan Bader.
Cel mai nociv pentru dinţi este fumatul. Pe lângă faptul că dă o respiraţie urât mirositoare, nicotina atacă smalţul dinţilor, poate provoca o sensibilitate a gingiilor şi creşte riscul de cancer oral. Următorii duşmani ai unei danturi sănătoase sunt băuturile de tip cola, cafeaua şi răcoritoarele acidulate din struguri, lămâie, zmeură şi alte fructe de pădure. Nici băuturile sportive energizante nu sunt recomandate, dacă doriţi să vă protejaţi dinţii. „Având un PH ridicat aceste băuturi favorizează apariţia cariilor“, explică medicul Bogdan Bader. Mai puţin dăunătoare, însă de evitat dacă aveţi o dantură îngălbenită, sunt ceaiul negru şi vinul roşu.