Evenimentul Zilei > Social > Un titan al scenei românești împlinește 85 de ani. La mulți ani, Florin Piersic! Video
Un titan al scenei românești împlinește 85 de ani. La mulți ani, Florin Piersic! Video

Un titan al scenei românești împlinește 85 de ani. La mulți ani, Florin Piersic! Video

Îndrăgitul actor Florin Piersic împlinește pe 27 ianuarie, venerabila vârstă de 85 de ani. De obicei, el și-a sărbătorit ziua de naștere acolo unde s-a simțit cel mai bine, pe scenă. În acest an nu va putea repeta gestul din cauza pandemiei. 

Un titan al scenei românești împlinește 85 de ani. Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români, s-a născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj. A absolvit Liceul de băieţi nr. 3 din Cluj, apoi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1957.

Florin Piersic, O generație de excepție

A fost coleg de generaţie cu artişti celebrii precum Leopoldina Bălănuţă, Ioana Bulcă, Ica Matache, Lucia Mara, Dumitru Furdui sau Cosma Braşoveanu.

În prodigioasa sa carieră, a interpretat zeci de roluri pe scena Naţionalului bucureştean. Celebritatea şi popularitatea actorului nu se datorează doar rolurilor sale de pe scenă, ci şi celor interpretate în cinematografie. Florin Piersic are o bogată activitate în filmul românesc, jucând în peste 55 de pelicule.

Rolurile sale celebre din filme rămân cele de haiduci – Anghel Şaptecai sau Grigore Pintea. Dar, poate cel mai cunoscut şi îndrăgit rol, cu care se identifică în conştiinţa publicului, este Mărgelatu. Acel personajul cu pălărie şi mantie neagră, purtând o armă cu opt ţevi scurte şi având în mână o „pălărie” de floarea-soarelui din care mănâncă seminţe. Acesta face parte din seria filmelor regizate de Doru Năstase şi Gheorghe Vitanidis, în care făcea un cuplu artistic greu de egalat cu personajul Buză de Iepure, interpretat actorul şi cascadorul Szobi Cseh.

Florin Piersic a apărut în numeroase emisiuni de divertisment, atât la radio, cât şi la televiziune.

Florin Piersic: Steaua României în grad de Cavaler

Actorul a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) ‘„pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. La 30 mai 2002 a fost decorat de Preşedinţia României cu Ordinul naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, alături de alţi actori, ”pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”, iar în ianuarie 2016 a primit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Ofiţer, „în semn de înaltă apreciere pentru remarcabilele interpretări artistice susţinute pe cele mai importante scene din ţară, pentru dragostea, înţelegerea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale şi cinematografice şi a tinerelor talente”.

În 2008, a primit din partea Primăriei Capitalei diploma „In Honoris”. Universitatea de Vest din Timişoara i-a acordat, în 2014, titlul de Doctor Honoris Causa Artis.

Florin Piersic: Cetățean de onoare

Pe parcursul anilor, a fost recompensat cu titlul de „Cetăţean de Onoare” al mai multor oraşe precum: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, Bucureşti şi Galaţi, scrie Agerpres.

În ianuarie 2011, numele său a fost atribuit cinematografului „Republica” din Cluj-Napoca, în incinta căruia funcţionează şi restaurantul „La Mărgelatu”.

La 31 ianuarie 2011, Florin Piersic a primit prima stea pe Walk of Fame-ul bucureştean, în cadrul unui proiect cultural inaugurat în Piaţa Timpului din Capitală. În 2016, actorului i-a fost acordat Premiul pentru întreaga carieră în cadrul celei de-a zecea ediţii a Galei Premiilor Gopo.

La 14 mai 2019, Florin Piersic a primit, la cea de-a XXVII-a ediţie a Premiilor Galei UNITER care a avut loc la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, Premiul pentru întreaga activitate, care i-a fost înmânat de Ion Caramitru. În iunie, acelaşi an, actorul a fost omagiat în cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Serile Filmului Românesc desfăşurate la Iaşi, primind şi prima stea din cele cinci de pe „The Wall of Fame”, o iniţiativă a unui hotel ieşean, dar şi titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Iaşi.

Marele artist are doi băieți. Florin jr. (din prima căsătorie, cu actriţa Tatiana Iekel) şi Daniel (din a doua căsătorie, cu actriţa Ana Szeles).