Evenimentul Zilei > International > Un thriller de spionaj pune Turcia pe traiectoria unui nou conflict cu Israelul
Un thriller de spionaj pune Turcia  pe traiectoria unui nou conflict cu Israelul

Un thriller de spionaj pune Turcia pe traiectoria unui nou conflict cu Israelul

EFIMERIDA TON SYNTAKTON. Autorităţile turce au arestat 15 suspecţi de spionaj, acuzaţi de colaborare cu serviciul israelian de informaţii Mossad.

Potrivit presei din Turcia, suspecţii au fost arestaţi în urmă cu o lună de zile şi se pare că ofereau serviciilor secrete israeliene informaţii despre cetăţeni turci şi studenţi străini care studiază în Turcia. În ceea ce-i priveşte pe studenţi, se pare că aceştia lucrează în programe ale Ministerului Apărării.

Ziarul proguvernamental Sabah notează că operaţiunea a fost desfăşurată de serviciul turc de informaţii (MIT), în urma unor investigaţii realizate pe parcursul unui an.

Se aşteaptă urmărirea penală a celor arestaţi, de origine arabă, care se pare că sunt deţinuţi în cinci celule separate.

Suspecţii sunt urmăriţi de circa un an

Pe baza articolului din Sabah, grupul celor 15 acuzaţi de spionaj se pare că a acţionat în patru provincii turceşti. Suspecţii sunt urmăriţi de circa un an, iar MIT a constatat că aceştia vizau în special palestinieni care trăiesc în Turcia.

Relaţia Ankarei cu Tel Avivul a trecut prin mai multe tensiuni în ultimii ani, iar Recep Tayyip Erdogan a încercat de mai multe ori să se prezinte drept un protector al palestinienilor în regiune, lansând atacuri dure faţă de comportamentul Israelului.

În luna mai, preşedintele turc a vorbit despre „atacuri dezgustătoare”, exprimându-şi sprijinul faţă de „fraţii palestinieni în toate situaţiile”. (Rador)

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: